Як оформити ПН у разі анулювання ПДВ-реєстрації?

Як оформити ПН у разі анулювання ПДВ-реєстрації?

Коли ПДВ-реєстрація анулюється, платник повинен нарахувати податкові зобов’язання на товари (послуги), необоротні активи, за якими раніше був відображений податковий кредит, якщо вони не були використані в операціях, що обкладаються ПДВ. Це вимога п. 184.7 Податкового кодексу (далі – ПК).

Також, на думку податкової (ЗІР, категорія 101.03), податкові зобов’язання слід нарахувати і на суму дебіторської заборгованості за сплаченими, але не отриманими до дати анулювання ПДВ-реєстрації товарами (послугами) і необоротними активами, якщо суми ПДВ у складі такої оплати були включені до податкового кредиту.


Читати також: ПДВ: новації 2020,

Анулювання платника ПДВ і податкові накладні


Для нарахування податкових зобов’язань складається ПН, у якій:

  • у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» – робиться позначка «Х» про те, що ПН не видається покупцеві, і зазначається тип причини «10»;
  • у графі «Отримувач (покупець)» – платник ПДВ зазначає власне найменування і умовний ІПН «600000000000», податковий номер не наводиться;
  • у графі «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» – зазначаються номери і дати ПН, на підставі яких був відображений ПН;
  • у графі 4 «умовне позначення (українське)» – ставиться «грн»;
  • графи 3.1, 3.2, 3.3,5–9,12 – не заповнюються.

В Індивідуальній податковій консультації від 27.12.19 р. № 2183/6/99-00-07-03-02-15/ІПК (далі – ІПК № 2183) податкова розглянула питання, пов’язані з оформленням таких ПН. 
 

Запитання 1. Скільки зведених ПН можна скласти з нагоди анулювання ПДВ-реєстрації?

Відповідаючи на це запитання, податкова зазначає, що Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі – Порядок 1307), не заборонено в цій ситуації складати декілька зведених ПН. 

Проте незрозуміло, про які зведені ПН йдеться. Адже пп. 4 п. 10 Порядку № 1307 передбачено 4 ознаки зведених ПН. Але там немає коду ознаки для ПН, яка оформляється згідно з п. 184.7 ПК.

Можливо, податкова мала на увазі, що в одній ПН можна нарахувати податкові зобов’язання за всіма активами. Або ж скласти декілька таких ПН. Але при цьому вони будуть не зведеними, а звичайними ПН.


Запитання 2. Коли слід зареєструвати в ЄРПН ПН, складену для нарахування податкових зобов’язань у разі анулювання ПДВ-реєстрації?

Реєструвати в ЄРПН ПН та РК мають право тільки зареєстровані платники ПДВ. Отже, платник повинен зареєструвати ПН не пізніше дня анулювання своєї ПДВ-реєстрації.

Не витрачай півжиття на бухгалтерські розрахунки та первинні документи, що постійно не доходять до контрагентів, коли можеш витратити цей час на бізнес та відпочинок! Тисни на СОТУ та почни заробляти вдвічі швидше!

ПРИДБАТИ ВЕБ-СЕРВІС СОТА


Чому я обираю "СОТА" і як це спростило моє життя (ЧИТАТИ)

Переваги роботи для ФОП в СОТА (ЧИТАТИ)

Зручний документообіг з СОТА на Вашому Смартфоні (ЧИТАТИ)



Запитання 3. Як діяти платникові ПДВ у разі відмови в анулюванні ПДВ-реєстрації?

Тобто йдеться про те, що платник ПДВ подав заяву про анулювання своєї ПДВ-реєстрації, нарахував податкові зобов’язання, оформив ПН і зареєстрував її в ЄРПН. А податковий орган відмовив такому платникові в анулюванні його ПДВ-реєстрації (наприклад, на підставі п. 184.4 ПК). 

Податкова роз’яснює, що у цьому випадку платник ПДВ може відкоригувати нараховані податкові зобов’язання шляхом оформлення розрахунку коригування.

 

Джерело: uteka.ua

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

 


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram

 

Читайте також: