Новий закон про фінмоніторинг: запитання-відповіді

Новий закон про фінмоніторинг: запитання-відповіді

На своїй сторінці у Facebook Катерина Рожкова розвінчала основні міфи щодо нового закону про фінмоніторинг Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення»), який набирає чинності  28 квітня 2020 року.


Читати також:

Фінансовий моніторинг в Україні по-новому: чого очікувати?

Для перевипуску карти тепер не потрібно йти в банк - НБУ

Онлайн-послуги, які можна отримати, не виходячи з дому


Міф перший: через  цей закон українці не зможуть заплатити віддалено комуналку, а платіжні системи зупиняться.

Відповідь: Новий «фінмонівський» закон ніяк не вплине на більшість операцій з переказу грошей. Вимоги Закону не поширюватимуться на:

  • сплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту до 30 тис. грн;
  • оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

Для тих, хто не прочитав попередній абзац, ще раз окремо напишу: проблем із дистанційною оплатою комуналки чи іншими звичайними переказами не має бути. Роз’яснення вже надіслали і банкам, і не банкам.

Міф другий: НБУ не розробив чітких рекомендацій для процедури віддаленої перевірки клієнтів.

Відповідаю: закон набере чинності 28 квітня. Він дає нам три місяці (до 28 липня 2020 року) на прийняття нормативки. Але ми розуміємо, що новацій багато. Починаючи від побудови внутрішньої AML-системи і закінчуючи – дистанційними технологіями при KYC.

Тому нове положення про фінмон для банків ми затвердимо вже до кінця квітня. Проєкт вже відпрацювали з банками і Держфінмоніторингом. Скоро відправимо у Мінфін і Держфінмоніторинг на затвердження. До кінця квітня все буде.

Для не банків нормативку розробимо до кінця червня. Це буде єдиний документ як для тих, хто вже під наглядом НБУ, так і для тих, хто перейде після «спліту». До кінця липня точно затвердимо, як цього вимагає закон. Всі дистанційні способи KYC, що запропоновані банкам, будуть також доступні і для не банків.

Важливо! Обов’язково, наголошую, буде перехідний період і для банків і для не банків. Учасники ринку отримають додатковий час для налаштування процесів і реалізації вимог нормативки.

Міф третій: можливість віддаленої ідентифікації буде тільки через BankID, до якого підключені 14 банків.

Відповідаю. Варіанти дистанційної KYC будуть різні: BankID, кваліфікований електронний підпис, відеотрансляція, дистанційне зчитування даних через NFC, платіж на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта. Варіантів вистачає.

Окрім того, новим положенням ми дамо банкам змогу частково віддати KYC на аутсорс. Усе для того, щоб клієнтам не знадобилося йти у відділення для відкриття рахунку. Економимо час банкам і клієнтам.

Міф четвертий: закон вб’є ринок електронних грошей.

Відповім, закон вб’є ринок «сірих» електронних грошей. Так, закон зобов’язує розкрити власників електронних гаманців. Неприпустимо, щоб електронні гроші використовувались для тіньових операцій.

Ми пропонуємо спрощену модель ідентифікації для власників гаманців: потрібно віддалено надіслати копії документів та фотофіксацію клієнта з його особистими документами.

Короткий підсумок: головна ідея нового закону – це, можливо, не завжди зрозуміле словосполучення «ризик-орієнтований підхід». Пояснюю. Раніше банки однаково перевіряли всіх клієнтів: від студентів та пенсіонерів до публічних діячів.

Відтепер буде чіткий перелік низькоризикових клієнтів:

  • оплата комуналки;
  • зарплатні проєкти, стипендії, пенсії;
  • ОСББ;
  • підприємства ЖКГ, інтернет-провайдери;
  • «білий» бізнес, що платить податки тощо.

Увага до низькоризикових клієнтів буде мінімальна.».

 

Джерело: Сторінка у facebook Катерини Рожкової

 

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Читайте також: