Огляд закону № 591: продовжено мораторій на проведення перевірок і застосування штрафів

Огляд закону № 591: продовжено мораторій на проведення перевірок і застосування штрафів

29.05.20 р. набув чинності Закон від 13.05.20 р. № 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на попередження виникнення і розповсюдження коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 591). Зокрема, зміни вносяться до Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464), Закону від 05.07.12 р. № 5067-VI (далі – Закон № 5067) тощо. Розглянемо основні зміни, унесені до Податкового кодексу (далі – ПК). 

Продовження мораторію на перевірки 

Продовжено мораторій на проведення органами ДПС документальних і фактичних перевірок. Тепер мораторій діє з 18.03.20 р. до закінчення місяця, у якому завершується карантин, установлений Кабміном. Зараз карантин установлений до 22.06.20 р. і якщо не буде продовжений, то мораторій діятиме по 30.06.20 р. 

Проте слід знати, що цей мораторій не поширюється:

  • на документальні позапланові перевірки за підставами, визначеними пп. 78.1.8 ПК;
  • фактичні перевірки на предмет дотримання вимог законодавства з питань: обліку, ліцензування, виробництва, зберігання і транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;
  • цільового використання пального і спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва та обороту спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, палива, на підставах, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПК.

Читати також:

Закон № 466: ТОП-10 для ФОП (єдиний податок, загальна система)

Верховний суд вкотре підтвердив, що рахунок — не первинний документ

З 1 липня - мінімальна зарплата 5238 грн: нова законодавча ініціатива

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Важливий нюанс! Продовження мораторію стосується тільки перевірок, здійснюваних органами ДПС.

Так, мораторій на проведення планових перевірок іншими контролюючими органами (наприклад, Держпраці) у сфері госпдіяльності (крім перевірок суб’єкта господарювання (далі – СГ) з високим ступенем ризику), як і раніше, діятиме до 30.06.20 р. Його дію не продовжено. 

Коригування плану документальних перевірок

Інформація про перенесення строків проведення документальних планових перевірок буде включена до оновленого плану-графіка протягом 10 календарних днів після завершення карантину. Ідеться про планові документальні перевірки, які мали початися в період з 18.03.20 р. і на день набуття чинності Закону від 17.03.20 р. № 533-IX (18.03.20 р.) (далі – Закон № 533) не були розпочаті. 

До закінчення місяця, у якому завершується дія карантину (було – до 31.05.20 р.), припинено проведення документальних і фактичних перевірок, які були розпочаті до 18.03.20 р. і не завершені на цю дату. Таке припинення перериває строк проведення перевірки і не потребує будь-яких додаткових рішень контролюючим органом. 

Припинення строків

До закінчення місяця, у якому завершується дія карантину (наразі – по 30.06.20 р.), зупиняється перебіг строків, передбачених:

  • ст. 52 та 53 ПК – для надання платникам податків ІПК у письмовій формі;
  • ст. 56 ПК – для процедури адміністративного оскарження за скаргами платників податків (крім скарг щодо декларування відшкодування ПДВ та/або його від’ємного значення), які надійшли (надійдуть) до закінчення місяця, у якому завершується дія карантину, та/або які не розглянуті станом на 18.03.20 р. Таке припинення не тягне за собою наслідків, передбачених ст. 56 ПК;
  • ст. 73 та 78 ПК – для надання платниками податків відповідей на запити органів ДПС (крім запитів про декларування відшкодування ПДВ та/або його від’ємного значення), які надійшли (надійдуть) платникам податків до закінчення місяця, у якому завершується дія карантину.

Зверніть увагу! На період з 18.03.20 р. до закінчення місяця, у якому завершується дія карантину (зараз – по 30.06.20 р.), припиняється перебіг строків давності, установлених ст. 102 ПК.

З наступного місяця після закінчення карантину (зараз – з 01.07.20 р.) перебіг строків, які були зупинені, продовжується з урахуванням часу, що минув до такої зупинки.

Відстрочено застосування штрафів і пені

Штрафні санкції не застосовуються за порушення податкового законодавства, допущені в період з 01.03.20 р. до закінчення місяця, у якому завершується дія карантину (зараз по 30.06.20 р.).

Виняток зроблено для санкцій, що застосовуються:

  • за порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя або договорів страхування у рамках недержавного пенсійного забезпечення, зокрема до договорів страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, що перебуває в податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення вимог законодавства стосовно: обліку, виробництва, зберігання і транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;
  • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва та обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, палива;
  • реалізацію пального або спирту етилового без реєстрації платниками акцизного податку;
  • порушення порядку нарахування, декларування і сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати. 

 

Зверніть увагу! Такий продовжений мораторій поширюється і на штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних і розрахунків коригування до них (далі – ПН/РК). Таке роз’яснення надала ДПС у ЗІР (категорія 101.28).

Тобто з 1 березня по 30 червня (якщо карантин буде продовжений, то до кінця місяця, в якому він закінчиться) не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію, несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних. Ідеться про ПН/РК із датою складання із 16 лютого по 15 червня, які мають бути зареєстровані у період із 1 березня по 30 червня.

У період з 01.03.20 р. до закінчення місяця, у яко¬му завершується дія карантину, платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню. Підприємців звільнили від сплати ЄСВ і за травень.

Також Законом № 591 продовжили звільнення від сплати ЄСВ на період з 1 по 31 травня 2020 року для підприємців і осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Нагадаємо, що раніше звільнення підприємців від сплати ЄСВ за березень і квітень було передбачене Законом № 533. Періоди звільнення включаються до страхового стажу. Уважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

 

Джерело: uteka.ua, співавтор: Маргарита Майоренко

 

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: