Книга обліку доходів і витрат у СОТА

Книга обліку доходів і витрат у СОТА

Якщо до підприємця завітала Податкова, перше що будуть перевіряти - це Книгу обліку доходів і витрат.

ЇЇ можна вести як в паперовому, так і в електронному вигляді. Саме тому, в веб-сервісі СОТА, введена можливість роботи в Книзі обліку доходів і витрат, а також формування на основі неї Декларації.


Читайте також:

Як почати роботу у веб-сервісі СОТА

Переваги ПЗ M.E.Doc і веб-сервісу СОТА для Користувача


Відповідно до законодавства ст. 291 ПКУ, Книгу обліку ведуть фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку I, II, групи, які не сплачують податок на додану вартість., і III групи, які є  платниками єдиного податку, але при цьому можуть сплачувати ПДВ.

Перед початком роботи з книгою в електронному вигляді, потрібно обов’язково зареєструвати її в ДПС шляхом подання Заяви.

В веб-сервісі СОТА перед початком роботи з Книгою обліку доходів і витрат, потрібно мати наявність ліцензії, а також вказати групу єдиного податку в Картці підприємства, графа «Перебування в групах» (Мал. 1).

 

Мал. 1

 

Якщо ж завчасно Ви не вкажете групу в картці, програма запропонує Вам зробити це при створенні Книги обліку доходів і витрат.

Сам інтерфейс книги буде відрізнятися в залежності від групи і ознаки платника ПДВ (Мал.2).

 

Мал. 2

 


Повільно рухається бізнес через гору паперів, проблеми з доставкою податкових накладних контрагенту та запізнюєшся із подачею звітності? Почни заробляти більше разом з СОТА! Клікай та дізнайся більше!
 

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО СОТА


Читайте також:

Чому я обираю "СОТА" і як це спростило моє життя (ЧИТАТИ)

Переваги роботи для ФОП в СОТА (ЧИТАТИ)

Зручний документообіг з СОТА на Вашому Смартфоні (ЧИТАТИ)


Для того щоб, додати в потрібну таблицю рядок, натисніть вгорі кнопку «Додати». Дані в рядок вносяться вручну в гривнях з копійками. Записи потрібно робити день в день, коли отриманий дохід. Також важливим є те, що суму готівкового та безготівкового доходу в день потрібно вписувати в книгу різними строчками. А також, зводити окремо суми по таким доходам. (Мал. 3)

 

Мал. 3

 

Якщо ви співпрацюєте з іноземними контрагентами, які вносять оплату в валюті, ці суми потрібно включати в дохід в книзі в гривнях згідно з офіційним курсом Нацбанку України, який діє на момент внесення.

Для того щоб, суми вважались в готівковій формі потрібно проставити відмітку в колонці Готівкова форма. (Мал. 4)

 

Мал. 4

 

Для видалення непотрібного рядка, встановіть галочку у рядку та натисніть вгорі кнопку «Видалити». Підтвердіть видалення рядка в вікні, що відкриється. (Мал. 5)

Мал. 5

 

Дані в Книгу доходів і витрат можливо імпортувати в форматі xls, .xlsx. Для цього, знаходячись в відповідному модулі, вгорі натисніть кнопку «Імпорт», після цього з’явиться вікно в якому потрібно вибрати необхідний файл, і натисніть ОК. (Мал. 6)

Мал. 6

 

Щоб у звітному періоді сформувати Декларацію, вгорі натисніть кнопку «Заповнити декларацію». Після цього новостворена декларація відобразиться в модулі «Реєстр звітів». (Мал. 7)

Мал. 7

 

Зберігання Книги доходів і витрат має відбуватися протягом 3 років після закінчення звітного періоду в якому відбувся останній запис.

!Зверніть увагу, за неналежне ведення обліку або ж не ведення Книги обліку доходів і витрат чи взагалі її відсутності перередбачені штрафні санкції. Якщо при перевірці ДПС у підприємця Книга доходів обліку і витрат буде відсутня, це вважатиметься як неоприбуткована готівка.

Автор: Пономаренко Аліна, сертифікований спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: