Особливості подання декларації екологічного податку

Особливості подання декларації екологічного податку

На сьогоднішній день у програмі M.E.Dос існує певна кількість  Декларацій, які подаються у відповідні контролюючі органи. У даній статті ми розглянемо особливості подачі Податкової декларації з екологічного податку, а також особливості створення даного документу для тих чи інших організацій.


Читайте також:

Як відправити документ контрагенту, у якого немає програми M.E.Doc?

Документи довільного формату у програмі «M.E.Doc»

Управління ролями у веб-сервісі СОТА


Підставою подання такої декларації для підприємств є Наказ Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 495. 

 

Зазначимо, що Платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання юридичні та фізичні особи, які не ведуть господарської діяльності, а також бюджетні установи і громадські організації. 

 

До платників екологічного податку не мають відношення  філії, відокремлені підрозділи та відділення, тому що вони не мають статусу юридичної особи.

 

Для створення даної декларації, нам необхідно перейти у програмі M.E.Dос до розділу "Звітність" та в «Реєстрі звітів» створити звіт.
 

Декларація подається в періоді «квартал» та має відповідний код - J\F 0302004, в залежності від форми власності. Декларація подається протягом 40 календарних днів, наступним за останнім календарним днем звітного кварталу. 

 

Якщо цей день припадає на вихідний або святковий то кінцевий термін вважається наступний перший робочий день.

 

Сплата податкового зобов’язання з екологічного податку виконується  протягом 10 календарних днів, після граничного строку подання.

 

Данна декларація заповнюється автоматично, при створені. При умові коректного заповнення картки підприємства у программі M.E.Dос

 

Форма бланка складається окремо за кожний квартал. Відповідно, ми маємо саму податкову декларацію та шість додатків до неї, на основі яких вона і заповнюється. Якщо ж у разі відсутності у платника об’єктів оподаткування, перерахованих в ст. 242 ПКУ, відповідні додатки не заповнюються і відповідно не попадають до самої декларації. Данна декларація заповнюється в гривнях з копійками.

 

У декларації обов’язково потрібно заповнити порядковий номер. Нумерація починається з початку року. Ми вказуємо порядковий номер послідовно наростаючим підсумком відповідно до кількості поданих Декларацій. В Додатках порядковий номер повинен обов’язково співпадати з номером даної декларації.

 

Слід також відмітити, що якщо платник екологічного податку має декілька джерел забруднення, спеціально відведених для розміщення відходів місць або об’єктів в межах кількох населених пунктів, тобто коди КОАТУУ різні, то даний платник податку зобов’язаний подати окремі Декларації екологічного податку до контролюючих органів за місцем розташування. А копії даних Декларацій подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку (пп. 250.10.1 ПКУ)

 

Якщо ж організація має одне джерело забруднення або відведене місце для збереження відходів (код КОАТУУ один) то такий платник податку подає до відповідного контролюючого органу одну Декларацію (пп.250.10.2 ПКУ).

 

Якщо, при умові виявлення помилок, з’ясовується, що податкове зобов’язання минулих звітних періодів було знижене, то слід сплатити штраф.

 

Відповідно - 3% у разі виправлення помилки через (уточнюючу) Декларацію та 5% у разі виправлення через (поточну) Декларацію, що подається за податковий період, у якому було виявлено факт зниження податкового зобов’язання.

 

Платники екологічного податку несуть відповідальність за несвоєчасне подання або неподання Декларації, що передбачено певним штрафом.

 

Отже, ми можемо підвести підсумки, що як юридичні, так і фізичні особи-підприємці мають можливість та забов’язані  подавати дану Декларацію до контролюючого органу. 

 

Даний документ подається в період «квартал». За несвоєчасну подачу і сплату - нараховується штраф на підприємство. Даний документ може подавати як в один контролюючий орган, так і в декілька. Для того щоб уникнути штрафних санкцій, подавайте Податкову декларацію з екологічного податку в термін, який передбачений законодавством.

 

За потреби, детальну інформацію Ви можете дізнатися ознайомившись зі статтями у розділі «Блог бухгалтера»!

 

Автор: Рибалка Юрій, кваліфікований спеціаліст ГК "Інтелектуальний сервіс"

 

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: