Доплата до мінімальної заробітної плати нові підходи нарахування разом з ISpro

Доплата до мінімальної заробітної плати  нові підходи нарахування  разом з ISpro

Чинним законодавством встановлено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру мінімальної заробітної плати (ст. 31 Закону України про працю від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР зі змінами та доповненнями).

У 2019 році мінімальна заробітна плата у місячному розмірі дорівнює 4173,00 грн., у погодинному розмірі 25,13 грн.

У кінці кожного місяця провадиться нарахування працівникам належної їм заробітної плати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування окладів, доплат і надбавок, у тому числі за роботу у нічний час, роботу у святкові та неробочі дні тощо, а після закінчення облікового періоду (півріччя), у випадку наявності надурочних годин, провадиться оплата надурочної роботи. 
При цьому у випадку коли працівник відпрацював усі робочі години, встановлені йому графіком виходу на роботу (графіком змін), то йому мають нараховувати оклад, встановлений йому в трудовому договорі (штатному розписі), провести за необхідності доплату до розміру мінімальної заробітної плати та врахувати, що доплата за нічну роботу розраховується із встановленого працівнику окладу, проте нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати. 

Якщо працівник протягом місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати, щорічній відпустці, на лікарняному, не з’явився на роботі з нез’ясованих причин тощо, то заробітна плата йому нараховується пропорційно відпрацьованому ним часу згідно із встановленим графіком виходів (змін). У кінці облікового періоду працівникові нараховують заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати та проводять оплату надурочних годин у подвійному розмірі понад розмір мінімальної заробітної плати.

Читайте також на дану тему:
Доплата до МЗП: де найчастіше помиляється бухгалтер
Основні показники для бухгалтера у 2020 році

Зверніть увагу: виконання вимоги трудового законодавства про розмір зарплати не нижче мінімальної стосується усіх без винятку працівників, прийнятих на роботу за трудовим договором, у тому числі й тих, кому встановлений підсумований облік робочого часу.

Перелік виплат, які не включають до МЗП, а нараховують «зверху», перераховані в ст. 31 Закону про оплату праці. Так, при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховують:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я;
  • за роботу в нічний і надурочний час;
  • за роз’їзний характер робіт; 
  • премії до святкових і ювілейних дат. 

Усі інші виплати, не перераховані в Законі про оплату праці, включають до мінімальної зарплати. Це означає, що доплати за роботу в нічний і надурочний час будуть нараховані «зверху» МЗП, оскільки вони прямо зазначені в ст. 31 Закону про оплату праці. А ось оплата за роботу у святкові і неробочі дні, у вихідні дні включається до МЗП.

У програмі ISpro реалізована можливість налаштування доплати до мінімальної заробітної плати  згідно законодавства відповідно до обліку на підприємстві.

Для налаштування даного методу розрахунку необхідно перейти у модулі Облік праці та заробітної плати у підсистемі  Параметри - Налаштування - Види оплат - Надбавки та доплати та створюємо новий вид оплати.

Для налаштування даного методу розрахунку в верхній частині вікна задаються параметри: Поле Код - зазначається довільний код. Поле Найменування -зазначається повне найменування доплати. Поле Метод розрахунку - обирається метод розрахунку доплати 266 Доплата до мінімальної зарплати. 

У пункті Властивості налаштовується параметр розрахунку Вихідної суми - від Планових або Фактичних сум видів оплати. У пункті Вихідна сума задаються Види оплат, з урахуванням яких нараховується доплата, та період з якого здійснюється розрахунок доплати з переліку видів оплат.

При проведенні документа тарифікації доплата до мінімальної заробітної плати розраховується пропорційно відпрацьованому часу, тобто за час відпрацьований по видам оплат. Налаштування здійснюється у пункті Оплачуваний час, де задається перелік видів оплати, на підставі яких визначається час для розрахунку доплати. У списку наявні групи оплати Системи оплати; Надбавки і доплати; Відпустки; Лікарняні; Оплата за середнім заробітком.

Якщо дана виплата буде нараховуватися по всіх працівниках на підприємстві, то необхідно в Налаштуваннях перейти на закладку Постійні нарахування та через клавішу Insert завести новий вид оплати. Заносимо вид оплати та дату з якої починає нараховуватися доплата до мінімальної заробітної плати.

Після цього зберігаємо інформацію. При закритті підсистеми налаштування програма запропонує зберегти внесені зміни. У відкритому вікні натискаємо ОК.

Якщо необхідно ввести доплату лише одному або декільком працівникам, то необхідно перейти в Реєстр особових рахунків та на закладці Призначення та переміщення - Постійні нарахування через клавішу Insert заносимо нарахування аналогічно. 

Після цього в кінці місяця програма автоматично буде прораховувати суму нарахування та за необхідності буде нараховуватися доплата до мінімальної заробітної плати враховуючи всі налаштування.

Розглянемо на прикладі нарахування заробітної плати працівнику з окладом  3450,00 грн. Відпрацювавши повний місяць програма дораховує до мінімальної заробітної плати 723, 00 грн. при цьому не врахувавши доплату за роботу у нічний час.

У роз’ясненні розрахунку можна побачити як розрахувалася доплата да мінімальної заробітної плати.

Якщо працівник протягом місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати, щорічній відпустці, на лікарняному, не з’явився на роботі з нез’ясованих причин тощо, то заробітна плата йому нараховується пропорційно відпрацьованому ним часу.

У роз’ясненні розрахунку  перевіряємо нарахування. Спочатку нараховується сума мінімальної заробітної плати пропорційно відпрацьованому часу, а потім визначається сума доплати до мінімуму.

Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас.
Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди Ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04

Читайте також:


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: