14 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів та українців у вересні 2020 року

14 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів та українців у вересні 2020 року

1) Індексація зарплати - нюанси у вересні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у липні 2020 року становив 99,4%. Тому він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у вересні 2020 року. 

Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-серпня.

Докладніше (і на прикладах) читайте у роз’ясненні від редакції Дебет-Кредит.

2) З 1 вересня – мінімальна зарплата 5000 грн

25 серпня депутати прийняли в цілому президентський законопроект №3963 (Закон №822-ІX). Ним передбачено збільшення зарплати з 1 вересня на 277 грн (з 4723 грн до 5000 грн). Наслідки такого підвищення ми розглянули у трьох аналітичних статтях - для роботодавців (тут), бізнесу (оподаткування, штрафи і т.д., тут) та фізосіб-підприємців (розміри ЄП, ЄСВ тощо).

Більш детально читайте тут: Із 1 вересня 2020 року зросте мінімальна зарплата — прийнято Закон


Читайте також:

Наслідки для бізнесу через продовження карантину! На які зміни чекати

З 1 вересня мінімальна пенсія збільшується на 111 грн

З 1 вересня – нові правила приєднання до договору про визнання е-документів з ДПС

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь
з будь-якими питаннями до Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


3) Держпраці відновлює перевірки роботодавців

З 1 вересня Держпраці почне перевіряти роботодавців, у яких обсяг наданих послуг не відповідає фактичній чисельності працівників, у яких відбулося зменшення кількості працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантину.

Про це дізнайтеся тут: Перевірки Держпраці: кому слід очікувати трудових перевірок з 1 вересня?

4) Нові посадові оклади бюджетників

Згідно з постановою КМУ від 26.08.2020 р. №750  з 1 вересня по 31 грудня 2020 р. посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки становитиме 2225 грн (раніше - 2102 грн). Про це тут.

5) Час до школи! Яким буде навчання в умовах карантину?

Міністерство охорони здоров'я оновило правила для навчання в школах під час пандемії. Ними, зокрема, передбачено навчання без масок для учнів початкової школи; гнучкий розклад навчання; мінімізація пересування учнів між кабінетами і аудиторіями; дозатори та антисептики на вході до навчальних закладів тощо. Важливо: якщо хоча б один учень заразиться коронавірусом, то весь клас має йти на самоізоляцію. 

6) З вересня платити допомогу на дітей «єдинників» І та ІІ груп не будуть

Кабмін постановою від 22.07.2020 р. №641 вирішив припинити виплати тимчасової допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям I та II групи з вересня цього року. Як пояснювали у Мінсоцполітики, причиною цьому є відновлення роботи більшості ФОП та збільшення кількості громадян, які зареєструвались фізичними особами - підприємцями. Слідом за цим, Кабмін урізав виплати на дітей ФОП на 48,4 млн гривень. Ці кошти будуть перенаправлені для часткового відновлення видатків у сфері приватизації держмайна.

7) Обмін електронними документами з контролюючими органами – з 1 вересня за оновленим порядком

Мінфін наказом від 01.06.2020 р. №261 виклав у новій редакції Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами. У ньому прописано загальні вимоги щодо електронного документообігу та порядок укладання Договору про визнання електронних документів.

8) З 1 вересня запрацюють нові правила захисту прав споживачів фінансових послуг

Нацбанк нагадує, що вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на вебсайтах запрацюють із 1 вересня 2020 року. Головна зміна, яка має відбутися на вебсайтах та в рекламі банків, – повинна з’явитись достовірна, правдива, актуальна та достатня за обсягом інформація про депозити та кредити, їх вартість, умови та ризики, яка не вводитиме клієнтів в оману. Це дасть змогу споживачам розуміти умови отримання послуг, порівнювати послуги декількох банків та приймати справді зважені фінансові рішення.

9) З 1 вересня оновлено ознаки зношення банкнот та правила інкасації

Нацбанк поліпшив взаємодію банків з клієнтами – фізичними та юридичними особами – під час роботи з готівкою. Зокрема, регулятор уточнив визначення низки ознак зношення та пошкодження банкнот. Постанова №114 набере чинності з 1 вересня 2020 року.

10) З 1 вересня почнуть діяти нові тарифи від НБУ на касове обслуговування банків

Національний банк оновив тарифи на касове обслуговування банків та інкасаторських компаній для банків, які не користуються статусом уповноваженого. Це сприятиме подальшому розвитку делегованої моделі організації готівкового обігу, активізації міжбанківського ринку готівкової національної валюти. 

11) З 1 вересня українці будуть їздити в Білорусь за новими правилами

З цього часу для поїздок в Білорусь громадянам України необхідні закордонні паспорти. Запрацював новий порядок виїзду, який дозволить покращити захист українських громадян, оскільки у разі втрати за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України закордонними установами є тривалою та складною на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів.

12) З 1 вересня пакунок малюка буде надаватися по-новому

Відтепер у батьків є право обирати, що для їх малюка є необхідним: чи потрібен їм одяг, якщо в них вже є діти, особливо діти які мають маленьку різницю у віці, або якщо дитина має алергію і їй не підходять засоби, передбачені у натуральній формі пакунку. Більше тут.

13)  Для переходу на "спрощенку" з ІV кварталу 2020 року - подайте заяву до 15 вересня

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати до Центру обслуговування платників заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування. Граничний термін - 15 вересня. Якщо ж навпаки бажаєте відмовитись від спрощеної системи, то заяву слід подати до 18 вересня.

14) 30 вересня – граничний термін сплати задекларованого фізособами ПДФО та військового збору

Цьогоріч останнім днем сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених громадянами у декларації про доходи за результатами 2019 року, є 30 вересня 2020 року. Також до 1 жовтня поточного року потрібно сплатити задекларовані зобов’язання мають і особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

Слідкуйте за новинами нашого сайту, а якщо залишились питання - напишіть нам у чат-боти Telegram або Messenger Facebook.

Джерело: Дебет-Кредит

Теги: індексація заробітної плати; мінімальна зарплата; нарахування зарплати в M.E.Doc (Медок), обмін електронними документами

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: