НБУ пропонує скасувати податок на депозити

НБУ пропонує скасувати податок на депозити

Ключові слова: Європейська Бізнес Асоціація, альтернатива, інвестиційні інструменти, фіскальний тиск

Вчора в медіа було поширено інформацію, що у Нацбанку пропонують скасувати оподаткування доходу від депозитів.

"Бізнес однозначно вітає дану ініціативу. Ще на початку карантин ми неодноразово звертались до Президента, Прем’єр-міністра, спікера ВРУ, Мінфіну, тощо з даною пропозицією, але поки вона не знайшла підтримки. Дуже сподіваюсь, зараз її почують, адже це однозначно допоможе підтримати і населення, і банківський сектор в період кризи", – повідомила Анна Дерев’янко, Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.


Читати також:

Відкрити банківський рахунок можна з цифровим паспортом

"Дія" запустить нові послуги для бізнесу

На що звертає увагу ФСС у разі перевірок лікарняних листків?

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Так, з доходу, отриманого від розміщення депозиту, зараз потрібно сплатити 19,5% податків. Важливо зауважити, що оподатковується не сама сума розміщеного у банку депозиту, а лише нараховані відсотки. Ставка податку на доходи фізичних осіб у вигляді процентів від розміщення депозиту становить 18%. Крім того, такі доходи також є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

За словами голови НБУ, у Міністерстві фінансів така пропозиція не знайшла відгуку.

Однак, Європейська Бізнес Асоціація все ж вкотре звертається до Президент України, Прем’єр-міністра України та Міністра фінансів України із закликом скасувати оподаткування доходу від депозитів, як один з антикризових заходів для зменшення фіскального тиску та підтримки діяльності бізнесу у період карантину.

«У більшості країн інвестиційних інструментів в арсеналі фізичних осіб значно більше, в Україні ж це або депозити, або ОВДП і крапка. Ще є нерухомість, яка не є інвестиційним інструментом, але виступає реальною альтернативою першим двом. З огляду на нинішню ситуацію хотів би повернути привабливість такого інвестиційного інструменту, як депозити. Річ у тім, що коли у нас відсоткові ставки були на рівні 25%, це оподаткування доходу не було настільки значущим. Сьогодні, коли дохідність за депозитами, особливо валютними, знизилася, це оподаткування має суттєвий вплив на перерозподіл фінансових ресурсів», – пояснив голова НБУ.

Окрім цього, Шевченко наголосив, що підтримує ідею перезапуску фондового ринку в Україні, яку раніше озвучував прем’єр-міністр, через обмеженість фінансових інструментів.

 

 

Джерело: Бухгалтер 911 та Дебет-Кредит

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок#купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: