Змінено Положення про реєстрацію платників ПДВ

Змінено Положення про реєстрацію платників ПДВ
Ключові слова: електронна заява, строки подання, перереєстрація
 

Мінфін наказом від 21.10.2020 р. №629 (зареєстрований в Мін'юсті 11.12.2020 р. за №1232/35515) вніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Його привели у відповідність до норм ПКУ, які було змінено Законом №466.

Але зміни у підзаконний нормативний акт, тобто, у це Положення, внесли лише зараз (і вони ще не набрали чинності). Втім, на практиці зазначені нижче зміни застосовуються саме з 23 травня, про що податківці повідомляли.  


Читати також:
Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум у 2021 році
Які додаткові соціальні гарантії мають працівники з дітьми
Робота банків у новорічні та різдвяні свята 2021 року
Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Право стати платником ПДВ одразу при створенні СГ

З 23 травня 2020 р. суб'єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватись як платник податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації ФОП. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом №755.

Заява подається до контролюючого органу в електронній формі 

Мова іде як про обов’язкову, так і про добровільну реєстрацію. Іншого способу подачі заяви не передбачено.

Якщо особа обрала спосіб взаємодії з контролюючими органами в електронній формі через Електронний кабінет, відмова в реєстрації або пропозиція надати нову заяву про реєстрацію надсилається контролюючим органом до Електронного кабінету. Якщо особа відмовилася від використання Електронного кабінету або не визначила спосіб взаємодії з контролюючими органами, відмова в реєстрації або пропозиція надати нову заяву надсилається на електронну адресу, з якої надійшла реєстраційна заява.

Відмова в реєстрації новоствореної особи платником ПДВ направляється контролюючим органом на електронну адресу, дані про яку містяться у заяві або відомостях, отриманих контролюючим органом у порядку, встановленому Законом №755. Якщо дані про електронну адресу відсутні, відмова в реєстрації направляється за місцезнаходженням (місцем проживання) новоствореної особи, дані про яке містяться у такій заяві або відомостях.

Зміна строків подання заяви (для вже існуючих суб'єктів господарювання)

Друга важлива зміна, яка теж працює з 23 травня. Тоді було встановлено новий строк для подачі заяви у разі добровільної реєстрації особи платником ПДВ, а також у разі переходу особи із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, або зміни платником єдиного податку третьої групи ставки єдиного податку у розмірі 5% на ставку у розмірі 3% – не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів до початку податкового періоду).

Інші зміни

1) Здійснюється автоматично анулювання реєстрації платників ПДВ на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру про припинення (ліквідацію) особи або на підставі даних реєстру платників єдиного податку про застосування особою спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ.

2) Уточнено, що у разі перетворення юридичної особи - платника ПДВ або зміни даних про платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування (прізвища, імені та по батькові (за наявності)) платника ПДВ і не пов'язані з ліквідацією або реорганізацією платника ПДВ, а також встановлення розбіжностей чи помилок у записах Реєстру проводиться перереєстрація платника ПДВ.

У разі зміни платником ПДВ місцезнаходження (місця проживання) або його переведення на обслуговування до іншого контролюючого органу зняття такого платника з обліку в одному органі і взяття на облік в іншому здійснюються в порядку, встановленому Міністерством фінансів України.

Для перереєстрації платник ПДВ подає заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника ПДВ або виникли інші підстави для перереєстрації.

Перереєстрація у зв’язку зі зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові (за наявності)) платника ПДВ, який включений до Єдиного державного реєстру, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником ПДВ на підставі відомостей з цього Єдиного державного реєстру.

Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником ПДВ анулюється відповідно до розділу V цього Положення.

Контролюючий орган здійснює перереєстрацію платника ПДВ з дотриманням правил та у строки, визначені для реєстрації платників ПДВ


Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: