Що зміниться з Е-лікарняними?

Що зміниться з Е-лікарняними?
Ключові слова: листки непрацездатності, заява-розрахунок, відкриття лікарняного
 

Нарешті запущено процес переходу медичних закладів з паперових лікарняних на  електронні листки непрацездатності. Програмні системи будуть автоматично формуватись на підставі електронних медичних висновків. Електронний листок непрацездатності (е-лікарняний) виконує всі функції паперової версії та не потребує друку. Детальніше про формування таких листків ми раніше писали, матеріал читайте за посиланням

Такі е-лікарняні будуть повноправною підставою для отримання від ФСС:

  •  допомоги по вагітності та пологам,
  •  допомоги по тимчасовій втраті працездатності.

По електронним лікарняним роботодавець здійснює оплату лікування хвороби (травм) співробітників (перші 5 днів).

Зараз, на момент переходу, вносити до Реєстру відомості щодо тимчасової непрацездатності мають лише окремі медичні заклади.

Зверніть увагу, що перехід на е-лікарняного ніяким чином не вплине на призначення, розрахунок виплат від ФССУ.
 

Які зміни чекати працівникам?

Тепер особа, на яку був виписаний е-лікарняний, не повинна передавати роботодавцю отриманий у лікаря папірець, щоб отримати допомогу від ФСС. Після того як лікар сформує електронний медичний висновок, е-лікарняний буде автоматично відкритий. Але працівник про це повинен попередити роботодавця будь-яким зручним способом (для обох).

На цьому етапі працівник та роботодавець матимуть дані про відкритий лікарняний. А вже після закриття такого лікарняного, на його основі, роботодавець буде оформляти заяву-розрахунок. А допомога по вагітності та пологах – після відкриття.

Працівники можуть стежити за станом перерахування коштів онлайн в телеграм-каналі ФСС за хештегом #фінансування_страхувальників. 


Які зміни чекати роботодавцям?

Зміни стосуються формування заяви-розрахунку за е-лікарняними працівників. Оскільки електронні листки непрацездатності не мають серії і їх видають за новими кодами причин тимчасової непрацездатності, заяви-розрахунки за такими лікарняними подаються окремо від заяв-розрахунків, що були сформовані за паперовими лікарняними.

 

Джерело: Сторінка Facebook Фонду соціального страхування України

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

 

Читайте також: