Подали неправдиві дані про бенефіціарів? Очікуйте на штраф

Подали неправдиві дані про бенефіціарів? Очікуйте на штраф

На сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт №6003, який націлений на доопрацювання механізмів валідації даних щодо кінцевих бенефіціарних власників, а також про структуру власності юросіб. 

Документ визначає відповідальність за подання неправдивих даних про кінцевих власників. 
 

Мета закону:

В пояснювальній записці вказано, що проведення І та ІІ національних оцінок ризиків показало неефективність заходів щодо визначення кінцевих власників суб’єктів господарювання. Наразі існує чималий ризик відмивання коштів. 

Результати ІІ національної оцінки ризиків показала, що відомості про власників юрособи вносять до ЄДР (вони є у відкритому доступі), але які не перевіряються на предмет правдивості та актуальності. 

Таким чином збільшувався ризик використання підприємств з непрозорою структурою власності, що можуть бути залучені у відмиванні коштів чи ухилення від сплати податків. 
 

Закон пропонує:

Документ передбачає доповнення ЄДР відомостями про можливість подання неправдивих даних, а також проведення перевірок щодо правдивості даних про кінцевого власника (структуру власності), якщо було виявлено розбіжності між відомостями про власників чи структуру власності юридичної особи, що були зібрані суб’єктами первинного фінансового моніторингу та з даними поданими до ЄДР.

Зараз діє новий порядок для моніторингу інформації Державною службою фінансового моніторингу. Вже зараз вони можуть вивчати дані щодо розбіжностей між відомостями про кінцевих власників згідно з ЄДР та даними від фінмоніторингу. 

Крім того, документ передбачає запровадження відповідальності юридичних осіб у разі внесення до ЄДР завідомо некоректних даних про бенефіціарів.
 

Розмір штрафів

Подання завідомо неправдивих даних про бенефіціарів юрособи для державної реєстрації юросіб загрожують суб’єкту господарювання накладенням на нього штрафу у розмірі від 1000 до 3000 нмдг, тобто від 17000 до 51000 грн.

Подання некоректної інформації про кінцевого бенефіціара юрособи для підтвердження  власника передбачають застосування штрафу у розмірі від 1000 до 3000 нмдг, тобто від 17000 до 51000 грн.

Неподання (або ж несвоєчасне подання) суб’єктами господарювання Держреєстратору даних про власників юрособи чи про структуру власності юрособи передбачають застосування штрафу у розмірі від 1000 до 3000 нмдг, тобто від 17000 до 51000 грн.

Притягувати осіб до відповідальності за такі порушення буде Міністерство юстиції.

Зараз штраф можуть застосувати за порушення строків подання відомостей про бенефіціарів. він накладається на керівника юрособи чи на уповноважену особу.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: