Податковий кодекс приведуть у відповідність до Закону про електронні довірчі послуги

Податковий кодекс приведуть у відповідність до Закону про електронні довірчі послуги

У Податковому кодексі України з’являться норми щодо електронних довірчих послуг. Відповідний законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги»» від 17.05.2019 р. № 8371 прийнято в цілому та підписано Президентом України.

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону розроблено з метою приведення законодавства України у відповідність із Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII (далі – Закон № 2155).

Зокрема, виключено норму про поняття «надання послуг електронного цифрового підпису» (пп.14.1.114-1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Пп. 19-1.1.44 ПКУ щодо функцій контролюючих органів викладено в такій редакції:

«19.-1.1.44. надають кваліфіковані електронні довірчі послуги (як відокремлені пункти реєстрації кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику);».

За текстом ПКУ слова «закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису» замінюються на «Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», «електронна позначка часу» – на «кваліфіковану електронну позначку часу».

Єдиною підставою для відмови у прийнятті податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа і надана у форматі, доступному для її технічної обробки (абз. 5 п. 49.3 ПКУ).

Відповідно до п. 49.4.1 ПКУ кваліфікований надавач електронних довірчих послугцентрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, безоплатно надає платникам податків кваліфіковані електронні довірчі послуги.

До відома! Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, оскільки Закон № 2155 набрав чинності з 07.11.2018 р. Про це ми інформували Вас тут.

Джерело: medoc.ua

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: