IBAN: що має знати бухгалтер? Нові рахунки для сплати ЄСВ із 1 листопада

IBAN: що має знати бухгалтер? Нові рахунки для сплати ЄСВ із 1 листопада

Із 5 серпня Нацбанк запровадив міжнародний номер банківського рахунку IBAN.

  • Як з ним працювати бухгалтерові?
  • Чи подавати до банку додаткову документацію?
  • Як заповнювати платіжні доручення?

Відповіді вже готові.

Словничок бухгалтера поповнився абревіатурою IBAN. Це стандарт ISO 13616, за яким кодують банківські рахунки за єдиними міжнародними правилами.

Відтепер замість коду МФО банку та номера рахунку використовуватимемо міжнародний формат рахунку.

IBAN допоможе:

  • ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк, що їх обслуговує;
  • уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів у розрахункових документах;
  • швидше переказувати й отримувати кошти.

Що важливо знати бухгалтеру? Проаналізуємо рекомендації Нацбанку.

Крок за кроком до повноцінного IBAN

Перехід на нові правила не буде різким. Нацбанк передбачив перехідний період, який триватиме з 5 серпня по 31 жовтня 2019 року, і підготував спеціальну пам’ятку (див. Мал. 1).


Мал.1

із 5 по 31 жовтня

Нові рахунки відкриватимуть уже за стандартом IBAN. Вони міститимуть 29 літерно-цифрових символів у такій послідовності:

  • код України «UA» — 2 літери;
  • контрольний розряд — 2 цифри;
  • код банку — 6 цифр;
  • рахунок — довжина номера рахунку не фіксована (до 31 жовтня — від 5 до 14 символів, із 1 листопада — від 5 до 19).

Що з діючими рахунками? Підприємства отримуватимуть від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN. Жодних паперів банку подавати не потрібно, він сам переведе вас на новий стандарт (п. 3 постанови Правління НБУ «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» від 28.12.2018 № 162). Щойно отримаєте дані — поінформуйте своїх контрагентів про нові дані у розрахункових документах.

До 1 листопада банки:

  • повідомлятимуть органи контролю про зміну діючих рахунків клієнтів — суб’єктів господарювання за стандартом IBAN;
  • подадуть до Пенсійного фонду України та органів соціального захисту населення перелік рахунків за стандартом IBAN.

Усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються дійсними, перевипускати їх не потрібно. Те саме стосується і зарплатних карток.

із 1 листопада

У 10-денний строк після закінчення перехідного періоду банки направлять органам контролю повідомлення про всі відкриті станом на 31.10.2019 рахунки клієнтів — платників податків.

У реквізиті розрахункового документа «Рахунок» зазначайте номер рахунку платника/отримувача лише за стандартом IBAN. Тобто абсолютно в усіх переказах коштів у національній та іноземній валютах використовуйте IBAN.

Із 1 листопада на міжнародний стандарт IBAN перейде і Держказначейство. Тож будьте пильні, коли перераховуватимете платежі до бюджету.

Читайте також на дану тему:
Бюджетні рахунки за IBAN діятимуть з 1 жовтня 2019 року
Зміни до законодавства, що діють із листопада 2019 року

Державна казначейська служба України повідомила платникам ЄСВ, що починаючи з 01.11.2019 р. сплату ЄСВ потрібно проводити на рахунки відкриті в Казначействі (код банку - 899998) за стандартом ІВАN. Граничний термін використання існуючих рахунків по зарахуванню ЄСВ спливає 31.10.2019 р.

Адже із 01.11.2019 у реквізиті розрахункового документа "Рахунок" треба зазначати номер рахунка платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Отримати реквізити рахунків за стандартом ІВАN можна звернувшись до органів Державної податкової служби України за місцем обліку.

Відповідне повідомлення поширила прес-служба ДКСУ. На сайті Казначейства реквізити рахунків для сплати ЄСВ не наводяться.

Водночас наразі нових рахунків для сплати ЄСВ за стандартом ІВАN немає й на сайті ДПС. По мірі їх появи ми будемо Вас інформувати, слідкуйте за новинами нашого сайту.

Нагадаємо: із 1 до 31 жовтня - перехідний період, коли діють як старі, так і нові бюджетні рахунки для сплати податків та зборів. Оновлені реквізити бюджетних рахунків за стандартом ІВАN за областями наведені у новині:

Зверніть увагу! Для зарахування ЄСВ у Казначействі відкривають небюджетні рахунки відповідному органу доходів і зборів винятково для обслуговування коштів ЄСВ (ч. 6 ст. 9 Закону № 2464). Тож, рахунки для зарахування ЄСВ відкриваються на ім'я органів доходів і зборів. Тому й у полях "Отримувач" і "Код отримувача" платіжки під час сплати ЄСВ указуватимуться найменування органу ДФС та його код ЄДРПОУ. Зважаючи на створення органів ДПС, саме їх найменування та код ЄДРПОУ потрібно буде вказувати. Адже до ДПС уже перейшли повноваження із адміністрування податків та ЄСВ.

Як заповнювати платіжні доручення

Із 5 серпня до 31 жовтня у документах на переказ коштів заповнюйте реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях. Тобто у платіжках можете зазначати як пару реквізитів — номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача, так і номер рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN. Якщо номер рахунку платника/отримувача записали за стандартом IBAN, то у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначте нуль. Нацбанк запропонував приклад заповнення платіжного доручення (див. Мал. 2).

Мал.2

До 1 листопада точно працюватимемо зі старим бланком платіжки, а потім його підкоригують під новий формат.

Банк платника зобов’язаний прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.

Банк одержувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок одержувача:

  • за парою реквізитів («Код банку» і «Рахунок») — якщо рахунку не присвоїли стандарту IBAN або платник не знає рахунку одержувача за стандартом IBAN;
  • за стандартом IBAN.

Який би варіант ви не обрали, це не може бути підставою повернути документ на переказ коштів без виконання або не зарахувати кошти на рахунок клієнта. Система електронних платежів Нацбанку забезпечить міжбанківський переказ коштів незалежно від ваіанту заповнення реквізитів.

За матеріалами:
1. «Міжнародний номер банківського рахунку IBAN: що має знати бухгалтер». Нижник Т.
Публікація Системи «Expertus: Головбух»

2. "Нові рахунки для сплати ЄСВ за стандартом ІВАN із 1 листопада" 
buh.ligazakon

Сплата податків Онлайн! Тепер не треба нікуди бігати! Оплатити податки можливо одразу ж з самого веб-сервісу!

Придбати веб-сервіс СОТА


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: