Чи можна працювати на декількох підприємствах одночасно за основним місцем роботи?

Чи можна працювати на декількох підприємствах одночасно за основним місцем роботи?

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін. Це передбачено ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

При цьому, виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом вважається сумісництвом.

При прийомі на роботу за сумісництвом пред’явлення трудової книжки не передбачено. Згідно з ч. 3 п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Міністерства соціального захисту населення від 29.07.1993 № 58, на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи. Запис про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника і зазначається у трудовій книжці окремим рядком.

Отже, робота за основним місцем роботи може бути тільки на одному підприємстві.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Джерело: medoc.ua

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: