Зустрічайте — електронні лікарняні!

Зустрічайте — електронні лікарняні!

"Сьогодні ми на Кабміні прийняли постанову, яка стосується одного з моїх улюблених проектів. В моєму персональному списку проектів він входить до топ-20", - повідомив на своїй сторінці у facebook Міністр КМУ Дмитро Дубілет.  

"Зустрічайте — електронні лікарняні! Над ними ми працювали кілька місяців", - пише урядовець. 

Ідея проста. Замість того, щоб виписувати лікарняні (офіційно, “листки непрацездатності”) на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису.


Читайте також:

Дізнатись про Кваліфікований електронний підпис від АЦСК Україна (КЕП)


Чому це круто? Дубілет назвав відразу кілька причин.

1. Навколо лікарняних відбувається багато шахрайства. Їх можна купити в інтернеті за 200 грн . Бізнес та держава витрачають на фейкові лікарняні мільярди гривень на рік.

Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі.

2. Громадянам можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний. Лікар ставить строк лікарняного за замовченням і він може закриватись без додаткого візиту (візит потрібен, якщо строк інший).

3. Прибираємо зайву бюрократію. Інформація у фонд та до роботодавця передається автоматично, а без довгого колообігу паперових бланків.

4. Можливо, ви пам’ятаєте новину минулого року, як у країні закінчились бланки строгої звітності для цих листків? З новою системою ці бланки не будуть потрібні.

І, нарешті, моя улюблена (вже традиційна) частина. Скільки ця система коштуватиме для держави? Наскільки довго її розробляти? Майже нічого! Бо ми робимо цю систему на базі вже існуючого програмного забезпечення Пенсійного фонду, яким бізнес і так зараз користується.

"Дуже люблю такі кейси, коли замість створення нової дорогої ІТ-системи ми швидко адаптуємо те, що вже є, і не ускладнюємо життя ані бізнесу, ані для держави", - наголошує Міністр.

"Маємо запуститись вже у квітні, - пообіцяв Дмитро Дубілет. 

 

За матеріалами Сторінка у facebook Дмитра Дубілета та сайт Бухгалтер 911

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh
     

Читайте також: