Публікувати свої сертифікати для КЕП чи ні?

Публікувати свої сертифікати для КЕП чи ні?

В даній статті спробуємо ширше розкрити питання «дозволяти публікацію сертифікатів чи не дозволяти?».

Навіщо це? – запитаєте Ви. Це потрібно для зручності Ваших контрагентів, з якими ви обмінюєтеся електронними документами. За допомогою сертифікатів опублікованих по Вашому підприємству на сайті АЦСК, контрагенти мають змогу розшифровувати від Вас повідомлення.

За Вашим бажанням АЦСК може не публікувати Ваші сертифікати на своєму вебресурсі. Тобто при оформлені кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП) Ви можете попросити адміністратора реєстрації про це, або при формуванні заявок по автопродовженню знімати відмітку «надаю дозвіл на публікацію на відкритому ресурсі».

ВАЖЛИВО!!!

Сертифікати по Вашому підприємству не будуть доступні на сайті АЦСК для інших користувачів. Проте після їх активації, сертифікати будуть доступні певний час (близько 15 хвилин) і Вам їх потрібно завантажити з сайту АЦСК Україна https://uakey.com.ua.  Вже завантажені сертифікати потрібно самостійно надіслати тим контрагентам, з якими плануєте вести документообмін в електронній формі, та завантажити собі в програму M.E.doc.  

Що робити, якщо раптом Ви не встигли завантажити сертифікати, та ще й збільшилася кількість контрагентів, які хочуть вести з Вашим підприємством електронний документообмін, як отримати сертифікати, чи які дії необхідно виконати, щоб сертифікати Вашого підприємства були доступні і Вам і Вашим партнерам на сайті uakey.com.ua

Вихід завжди є.

Можливі декілька варіантів:

1) Ви можете звернутися в найближче представництво АЦСК “Україна”.

Необхідно звернутися керівнику підприємства особисто до найближчого ВПР (відокремленого пункту реєстрації) АЦСК Україна, та подати письмову заяву про зміну статуса сертифікатів з “публікація заборонена ” на “публікація дозволена”.

Бланк заяви можна завантажити з інтернет сторінки АЦСК “Україна” http://uakey.com.ua

Необхідно зайти в розділ “Підтримка користувачів”, та вибрати “Зразки документів” (Мал.1):

Мал.1

З переліку, який відкрився, необхідно вибрати документ з назвою “зразок листа щодо зміни умов обслуговування” (Мал.2) та завантажити його:

Мал.2

Після чого необхідно заповнити вручну інформацію в бланк заяви на зміну статусу сертифікатів: про серійні номери сертифікатів (де їх можна взяти, якщо Ви не надали раніше дозволу на їх публікацію та не встигли завантажити після їх активації, розглянемо нижче), які Ви бажаєте щоб були доступні у відкритому доступі, поточну дату, вихідний номер, на яке підприємство були оформлені сертифікати, та інформацію про підписувачів.

Далі роздрукувати заяву, та подати на підпис керівнику.

Оригінал заяви подається до найближчого ВРП.

2) Ви можете самостійно надіслати оригінал заяви поштою чи службою доставки на адресу для листування АЦСК “Україна” -- 04080, м. Київ, вул. Кирилівська (Фрунзе), 102

Яким же чином можна дізнатися серійні номери сертифікатів, в разі якщо ви формували заявки через свою програму (як через опцію “формування нових заявок” так і через опцію “продовжити без змін у даних”)? (Мал.3)

Мал.3

 

Вам необхідно відкрити підприємство в ПЗ М.Е.doc, та перейти в розділ “Адміністрування”, відкрити вкладку «Сертифікати»:

перейдіть на вкладку “Заявки на сертифікати”, перейдіть в меню “Правки” та виберіть опцію “Запит сертифіката” (Мал.4), програма завантажить сертифікати по Вашому підприємству (Мал.5):

Мал.4

Мал.5

«Чудово»:- можете сказати Ви, але ж програма завантажила лише сертифікати і вони доступні лише Вам але не Вашим партнерам.

Отож рухаємося далі. Переходимо на вкладку “Встановлені сертифікати”, в полі справа шукаємо графу серійний номер" (Мал.6)


Мал.6

І заносимо цей номер в бланк листа для АЦСК. Після чого лист подається будь яким зручним способом.

Після розгляду заяви в АЦСК, сертифікати за Вашим підприємством змінюються в статусі з «не публікувати» на «публікувати» та доступні всім суб’єктам електронного документообміну.

Сформувати рахунок на КЕП

ПідготувалиГК Інтелектуальний сервіс
Рубрика: Робота з програмами

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: