Компенсація відпустки за підсумками року та при звільненні (у M.E.Doc: Зарплата)

Компенсація відпустки за підсумками року та при звільненні (у M.E.Doc: Зарплата)

Кожен бухгалтер за своєї практики неодноразово стикався з випадками, коли потрібно виконати компенсацію відпустки співробітника за підсумками року та при звільненні співробітника.

Коли ж потрібно виплачувати компенсацію за невикористані дні відпустки?  Відповідь на це питання дає ст. 24 Закону про відпустки. У ній наведено вичерпний перелік випадків, у яких виплачують компенсацію за невикористані дні щорічної основної та додаткової відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. Таку компенсацію надають:

  • під час звільнення працівника — грошову компенсацію виплачують за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей;
  • у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство — грошову компенсацію за відпустку за його бажанням можуть перерахувати на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник (або виплатити під час звільнення);
  • коли за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією — за умови, що тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не менше ніж 24 календарних дні (таку компенсацію не надають за дні додаткових відпусток на дітей, останню можна отримати тільки під час звільнення);
  • у разі смерті працівника — компенсацію за невикористані відпустки виплачують спадкоємцям.


Безпосередньо у програмі M.E.Doc, скориставшись модулем Зарплата, ми можемо відобразити інформацію щодо компенсації відпустки двома способами:

  1. Через реєстр документів;
  2. Через розрахунковий лист.


Отже розглянемо нарахування компенсації за невикористану відпустку через реєстр документів:

Заходимо в модулі M.E.Doc Зарплата до реєстру документів (Мал.1):

Мал.1
 

У вікні що відкриється натискаємо «Налаштування» (Мал.2):


Мал.2
 

У наступному вікні що відкриється, необхідно натиснути «Створити»,  задати найменування виду документу, обрати вид оплати, та додати необхідні поля у розділ «Поля, що будуть відображатися». (Мал.3)

Мал.3
 

Після додавання полів – закрити вікно налаштування шаблонів.
 

У реєстрі документів обрати Вид документу, який ми створили, (Мал.4)

Мал.4
 

та за допомогою кнопки «Створити запис» додати співробітника, (Мал.5),

Мал.5
 

по якому необхідно зробити нарахування компенсації за невикористану відпустку.
 

Після того, як обраного співробітника буде додано у реєстр, необхідно вказати кількість днів для розрахунку. Суму буде розраховано програмою автоматично. Якщо є необхідність, суму можна змінити у ручному режимі (Мал.6).

Мал.6
 

Після цих дій закриваємо реєстр документів. Результат нарахування компенсації за невикористану відпустку ми можемо побачити у розрахунковому листку співробітника (Мал.7).

Мал.7
 

Тепер давайте перейдемо до другого способу відображення інформації щодо компенсації за невикористану відпустку – через розрахунковий лист:

Для нарахування даної компенсації необхідно зайти у розрахунковий лист співробітника, натиснути правою кнопкою миші у розділі «Нарахування», та обрати «Додати вид оплати» (Мал.8).

Мал.8
 

У вікні додавання нарахування обрати «Відпустки» - «Компенсація за невикористану відпустку», у розділі «Параметри» вказати кількість днів, та натиснути кнопку «Зберегти» (Мал.9).

Мал.9
 

Буде додано обране нарахування, сума буде розрахована програмою автоматично. За необхідністю її можна змінити. Результат ми можемо побачити у Розрахунковому листі співробітника (Мал.10).

Мал.10
 

Тепер давайте розглянимо компенсацію відпустки при звільненні співробітника. Тут ми також можемо відобразити інформацію через реєстр документів та розрахунковий лист, як і у попередньому випадку.

Заходимо в реєстр документів (Мал.11):

Мал.11
 

У вікні що відкриється натискаємо «Налаштування» (Мал.12):

Мал.12
 

У наступному вікні що відкриється, необхідно натиснути «Створити»,  задати найменування виду документу, обрати вид оплати, та додати необхідні поля у розділ «Поля, що будуть відображатися». (Мал.13).

Мал.13
 

Після додавання полів – закрити вікно налаштування шаблонів.

У реєстрі документів обрати Вид документу, який ми створили, (Мал.14)

Мал.14
 

та за допомогою кнопки «Створити запис» додати співробітника, (Мал.15),

Мал.15
 

по якому необхідно зробити нарахування компенсації за невикористану відпустку при звільненні.

Після того, як обраного співробітника буде додано у реєстр, необхідно вказати кількість днів для розрахунку. Суму буде розраховано програмою автоматично. Якщо є необхідність, суму можна змінити у ручному режимі (Мал.16).

Мал.16
 

Закриваємо реєстр документів. Результат нарахування компенсації відпустки для звільнених можна побачити у розрахунковому листку співробітника.

Тепер давайте перейдемо до другого способу відображення інформації щодо компенсації відпустки при звільненні – через  розрахунковий лист (Мал.17):

Мал.17
 

Для нарахування компенсації відпустки для звільнених  необхідно зайти у розрахунковий лист співробітника, натиснути правою кнопкою миші у розділі «Нарахування», та обрати «Додати вид оплати» (Мал.18).

Мал.18
 

У вікні додавання нарахування обрати «Відпустки» - «Компенсація відпустки для звільнених», у розділі «Параметри» вказати кількість днів, та натиснути кнопку «Зберегти». (Мал.19).

Мал.19
 

Буде додано обране нарахування, сума буде розрахована програмою автоматично. За необхідністю її можна змінити (Мал.20).

Мал.20
 

Кінцевий результат ми бачимо у розрахунковому листі співробітника.

З усього вище сказаного ми бачимо, що модуль M.E.Doc:Зарплата дає нам можливість здійснювати компенсацію відпустки співробітника за підсумками року та при звільненні не витрачаючи багато часу. Це робить даний модуль достатньо зручним для бухгалтера, який цінує свій час.
 

Придбати M.E.Doc


Автор: Порохнюк Іван

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: