Що робити при зупинці реєстрації ПН чи РК та який документи потрібно подати для їх розблокування

Що робити при зупинці реєстрації ПН чи РК та який документи потрібно подати для їх розблокування

Сьогодні кожен бухгалтер періодично зустрічається у своїй роботі з таким явищем, як блокуванням податкових накладних та розрахунків коригування (ПН/РК), як для юридичних осіб-підприємців так і для фізичних осіб-підприємців. 

Спробуємо розібратися, чому відбувається блокування ПН та РК і що в такому випадку ми маємо робити. 

Для того щоб зрозуміти, чому наша податкова накладна чи розрахунок-коригування заблоковані, нам в першу чергу потрібно ознайомитись з Наказом Міністерства Фінансів України № 520 від 12.12.19 "Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних".

 


Читайте також:

Електронний документообіг. Щоб оцінити - варто спробувати

Обмін електронними документами з контрагентами, які не мають M.E.Doc

European Business Association підтримала Законопроект "Про хмарні послуги"

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


 

Якщо наша податкова накладна чи рахунок коригування вже заблоковані, ми повинні зробити певні дії.

Для розблокування податкових накладних та розрахунків-коригування Продавець (Покупець) здійснює заповнення та відправляє до ДПС пакет документів, цим самим підтверджуючи операцію ПН/РК, і є достатніми приводом для прийняття Комісією ДПС остаточного рішення прийняти або відхилити ПН/РК. 

 

Які ж це документи? 

1) Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинена (J1312603, F1312603), в якій потрібно вказати номер ПН/РК, по якій відмовлено у реєстрації в ЄРПН, також надаються пояснення і, якщо необхідно, вказується кількість документів, які підтверджують дану операцію, зазначену у призупинені ПН/РК. 

Документ створюється як головний документ пакета. Місце знаходження даного документу у програмі «M.E.Doc» ("Головне меню""Звітність""Реєстр звітів""Створити звіт"). Даний документ подається у періоді місяць.

2) Документ довільного формату (для подання сканкопій документів) (J1360102, F1360102), у якому прикріплюються скан копії, які надають підтвердження операцій, зазначені у призупиненні ПН/РК. Для кожної скан копії створюється окремий документ (J1360102, F1360102).

 Створюється документ як підпорядкований документ пакета до Повідомлення щодо подачі документів. Документ довільного формату прикріплюється через ("Створити звіт"). Даний документ потрібно обов’язково створювати новый, а не копіювати уже існуючий.

3) Додаток 5 до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК (Таблиця даних платника податку на додану вартість) (J1312303, F1312303) – створюється як окремий документ, у разі виявлення критеріїв ризикованості здійснення операцій. Місце знаходження даного бланку у програмі «M.E.Doc» ("Головне меню""Звітність""Реєстр звітів""Створити звіт").

4) Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризикованості платника податку (J1314901, F1314901) – подається якщо виявляються критерії ризикованості платника податку.

Коли податкова ухвалила (ПН/РК) то стан документу змінюється з “ЗАБЛОКОВАНО” на стан “ЗАРЕЄСТРОВАНО” в ЕРПН.

 

Сподіваємося наша стаття була для Вас корисною, та змогла відповісти на Ваші запитання.

 

 

Автор: Юрій Рибалка, кваліфікований спеціаліст ГК "Інтелектуальний сервіс"


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: