Особливості нарахування лікарняних у модулі «M.E.Doc.Зарплата»

Особливості нарахування лікарняних у модулі «M.E.Doc.Зарплата»

Шановні користувачі!

Сьогодні ми хочемо розглянути особливості нарахування та виплати лікарняних за допомогою програмного комплексу «M.E.Doc.Зарплата».

Відомості по листу непрацездатності вносяться в систему лише при наявності такого листа. У разі, коли працівник продовжує хворіти, а звітний період необхідно закрити – закриваємо період, а дані щодо лікарняного вносимо в наступному періоді, коли фактично буде наданий лист непрацездатності.


Читайте також:

Особливості складання ПН за операціями постачання ліків

Лікарняні тривалістю до 10 днів можуть видавати лікарі-ФОП

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Після внесення відповідної інформації система самостійно звернеться до попереднього періоду і виконає потрібні нарахування і перерахування – отже відкривати попередній місяць у жодному разі не потрібно. Після того, як система виконає програму розрахунку, дані у табелі обліку робочого часу також відобразяться автоматично.

 

Отже, для того, щоб занести дані з лікарняного, необхідно перейти в розділ «Реєстр документів» та вибрати відповідний тип нарахувань (Мал. 1).

Мал. 1

 

Після цього обираємо потрібного працівника з довідника співробітників. (Мал. 2). В рядку, що з’явився проставляємо серію та номер лікарняного, дату початку та закінчення лікування (Мал. 3). У графі «Причина захворювання» проставляємо відповідну ознаку (за замовчуванням програма призначає ознаку 1 – «Загальне захворювання»).

 

Мал. 2

 

Мал. 3

 

Розрахунок середньоденної зарплати та відсоток виплати програма розрахує автоматично, у відповідності до внесених даних у особову картку працівника, а саме – страхового стажу та історії обчислювальної зарплати за попередні 12 місяців.

У випадку, коли у системі історія за попередні 12 місяців відсутня – реалізована можливість проставити середньоденну заробітну плату вручну.

У даному розділі буде автоматично розрахована сума за перші 5 днів лікарняного за рахунок підприємства, та усі наступні – за рахунок Фонду Соціального Страхування.

Усі дані автоматично відобразяться у розрахунковому листі співробітника  (Мал. 4).

 

Мал. 4

 

Виплата суми лікарняного за рахунок підприємства по замовчуванню проводиться разом із виплатою заробітної плати, але її можливо виплатити і окремо – використовуючи виплату у міжрозрахунковий період.

Виплата суми лікарняного за рахунок ФСС відбувається ВИКЛЮЧНО через виплату у міжрозрахунковий період у тому місяці, коли підприємство отримує кошти від фонду.

Для того, щоб виконати виплату необхідно у розрахунковому листі працівника через меню «Додати вид оплат» - «Утримання» - «Виплати» обрати вид «Виплата в міжрозрахунковий період» (Мал. 5). У полі «Документ» викликаємо довідник та обираємо той документ, виплату якого необхідно провести, зберігаємо (Мал. 6). У розрахунковому листі відобразиться виконана виплата (Мал. 7).

 

Мал. 5

 

Мал. 6

 

Мал. 7

У разі, коли у поточному періоді кошти від фонду не надходили і за підприємством залишається заборгованість по виплаті лікарняного ФСС – така сума буде відображена «чистими» (уже з відрахованими податками) у вихідному залишку окремим рядком (Мал. 8).

Мал. 8

Також у модулі «M.E.Doc.Зарплата» реалізована можливість формування заяви-розрахунку до ФСС на основі розрахованого листка непрацездатності.
Для цього у розділі «Звіти» обираємо звітну форму «Заява-розрахунок для ФСС з ТВП» (Мал. 9). У вікні, що відкрилося, обираємо потрібний період та натискаємо кнопку «Сформувати» (Мал. 10).

 

Мал. 9

 

Мал. 10

 Сформований документ перевіряємо, підписуємо та відправляємо згідно звичайної процедури.

Після того, як підприємство отримає від ФСС кошти та перераховує їх працівникові необхідно звітувати про цю подію до фонду.

Це можливо зробити двома шляхами: у модулі «Звітність» - «Реєстр звітів» у відкритій формі прийнятого звіту «Заява-розрахунок для ФСС з ТВП» через меню «Наступні дії» - «Виконати додаткову програму обробки» обираємо створення бланку С1100201 – система автоматично сформує та заповнить звіт «Повідомлення про виплату коштів» даними із заяви-розрахунку. (Мал. 11)

Мал. 11

Або ж у модулі «Зарплата» - «Реєстр документів» обираємо необхідний лікарняний та через кнопку «Звіти» з вікна, що відкрилося обираємо «Повідомлення про виплату коштів» (Мал. 12) – система автоматично заповнить обраний звіт даними по відмічених лікарняних.

Мал. 12

 

Якщо у Вас залишилися питання – напишіть нам у чат бот на сайті.

 

Придбати M.E.Doc.Зарплата

 

Автори: Шабанов Максим та Каландіна Олена, сертифіковані спеціалісти ГК "Інтелектуальний сервіс"


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh
Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: