Зміни до законодавства, що діють із жовтня 2020 року

Зміни до законодавства, що діють із жовтня 2020 року

Ключові слова: законодавчі зміни, жовтень, набрали чинності, нормативно-правові акти

Із 1 жовтня введено в дію норми ст. 5, 6, 11, 14, ч. 8 ст. 15, ч. 6 ст. 16 (у частині роботи електронної торгової системи, далі – ЕТС) Закону від 03.10.19 р. № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна». Названі норми стосуються внесення (включення) та опублікування інформації в ЕТС, подання заяв (у т. ч. заяв на оренду) в ЕТС, опублікування в ЕТС Переліків об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні, та Переліків об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону; договорів оренди, укладених без проведення аукціону, змін і доповнень до договорів оренди. 

Із 1 жовтня оновлено форми заяв у сфері держреєстрації юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань. Так, у новій редакції застосовуються форма 4 (заява щодо держреєстрації юрособи – громадського формування) та форма 7 (заява щодо держреєстрації громадського формування без статусу юрособи), затверджені наказом Мінюсту від 18.11.16 р. № 3268/5. А з 1 грудня перелік форм, затверджених цим наказом, доповниться новою формою 10 (заява щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення) (наказ Мінюсту від 16.09.20 р. № 3205/5).

Із 1 жовтня перестають бути засобом платежу під час готівкових розрахунків та вилучаються з обігу монети номіналом 25 копійок та всі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року (1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 грн). Юрособи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності (крім банків), їхні відокремлені підрозділи, фізособи-підприємці повинні:

  • припинити з 1 жовтня приймати банкноти зразків до 2003 року;
  • здати до 16 жовтня залишки банкнот зразків до 2003 року до кас банків України для зарахування на рахунки.

Водночас громадяни можуть без обмежень та безкоштовно обміняти такі монети та старі банкноти на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років (тобто по 30 вересня 2023 року) в НБУ та уповноважених банках («Ощадбанк», «ПриватБанк», «Райффайзен Банк Аваль», «ПУМБ»).


Читайте також: 

Які підприємства будуть у плані перевірок Держпраці у 2021 році?

При заповненні ф. № 1ДФ слід застосовувати нові ознаки доходів

Яка гранична сума готівкового розрахунку одного підприємця з іншим на протязі дня?

Кабмін прийняв рішення про перенесення трьох робочих днів у 2021 році

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Із 1 жовтня Нацбанк (https://bank.gov.ua) розпочинає активне вилучення з обігу банкнот номіналом 1 і 2 грн зразків 2003–2007 років та обігових монет номіналом 1 грн старого зразка, виготовлених до 2018 року (золотистого кольору). Проте такі монети та банкноти залишаються дійсним платіжним засобом, ними можна розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати (постанови Правління НБУ від 06.08.20 р. № 115 і № 116 та від 12.08.20 р. № 117).

Із 1 жовтня установлено тариф на послуги постачальника «останньої надії» на IV квартал 2020 року на рівні 239,28 грн/МВт•год (без урахування ПДВ) (постанова НКРЕКП від 09.09.20 р. № 1698).

Із 1 жовтня під час надання, призначення та виплати соціальної підтримки має використовуватися Єдина інформаційно-аналітична система управління соціальною підтримкою населення України E-SOCIAL. Це автоматизована система, яка використовується для збору, перевірки достовірності відомостей та оброблення інформації, доступу до даних про призначення, нарахування та отримання соцвиплат, допомоги, пільг, соціальних послуг та житлових субсидій, інформації про нарахування та проведення виплат (постанова КМУ від 17.07.19 р. № 676).

Із 1 жовтня застосовується оновлений Порядок погодження наміру набуття або збільшення особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку, затверджений рішенням НКЦПФР від 13.03.12 р. № 394 у редакції рішення НКЦПФР від 24.03.20 р. № 132. Документом установлено процедуру та умови отримання погодження НКЦПФР наміру особи одноосібно або спільно з іншими особами набути істотну участь у професійному учаснику фондового ринку (крім банку) або збільшити її таким чином, щоб прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10 %, 25 %, 50 % і 75 % статутного капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) в органах його управління або незалежно від формального володіння мати можливість здійснювати значний вплив на управління або діяльність професійного учасника фондового ринку. Нова редакція Порядку містить 24 додатки замість 8 додатків у попередній редакції Порядку.

Із 4 жовтня у заяві, яку юрособа подає до МОЗ для одержання дозволу на право ввезення на територію України, вивезення з території України наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин, зазначаються засвідчені заявником відомості про кількісний хімічний склад наркотичного засобу або психотропної речовини за показниками специфікації або відповідної до технічної документації виробника (експортера або імпортера) (Закон від 02.06.20 р. № 644-IX).

Із 8 жовтня для України набув чинності Додатковий протокол до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ) про електронну накладну, що вчинена в Женеві 19.05.56 р., підписаний 20.02.08 р. Йдеться про накладну, видану електронним способом перевізником, відправником або будь-якою іншою стороною, зацікавленою у виконанні умов договору перевезення, до якого застосовується Конвенція.

Із 12 жовтня учасники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) подають звітність за оновленими Правилами, якими визначено перелік форм/файлів звітності, порядок їх складання та підписання, періодичність, строки та способи подання до Фонду, перевірка форм/файлів звітності на відповідність вимогам, установленим Фондом. Правила є обов’язковими для виконання учасниками Фонду (рішення Фонду від 18.06.20 р. № 1158).

Із 14 жовтня набуває чинності Закон від 16.06.20 р. № 703-IX, яким запроваджується дворівнева система державного управління сферою інтелектуальної власності. Відповідно до цієї системи Мінекономіки забезпечує формування та реалізацію державної політики у названій сфері, а новостворений Національний орган інтелектуальної власності (далі – НОІВ) видає охоронні документи (патенти, свідоцтва) на об’єкти права інтелектуальної власності. НОІВ функціонує як юрособа публічного права (державна організація) та належить до сфери управління Мінекономіки.

Із 16 жовтня набуває чинності Закон від 20.09.19 р. № 124-IX (за винятком норм, які набудуть чинності з 16 жовтня 2022 року), яким унесено зміни до 125 законодавчих актів з метою приведення їх у відповідність до Закону від 05.06.14 р. № 1315-VII «Про стандартизацію». Зокрема, у законодавчих актах відображено добровільність застосування національних стандартів. Нагадаємо, згідно з ч. 2 ст. 23 Закону № 1315 національні стандарти та кодекси усталеної практики застосовуються на добровільній основі, крім випадків, коли обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами. Добровільність застосування національних стандартів відповідає вимогам Угоди про технічні бар’єри в торгівлі СОТ та європейським принципам стандартизації. 

Із 18 жовтня вводиться в дію Закон від 16.06.20 р. № 693-IX, яким створено процедуру визнання особою без громадянства. Зміни, унесені до законодавства, нададуть особам, які звернулися із заявою про визнання особою без громадянства, право на безоплатну вторинну правову допомогу та звільнення від сплати судового збору та авансового внеску за виконання судових рішень, які стосуються оскарження рішень про визнання особою без громадянства, а також право на працю та належні умови життя.

Із 19 жовтня у звязку з уведенням у дію розд. VI Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» у редакції Закону від 19.09.19 р. № 114-IX може застосовуватися процедура торгів з обмеженою участю. Розділом VI визначено умови застосування процедури таких торгів, порядок оголошення про їх проведення, кваліфікаційного відбору учасників, проведення другого етапу торгів. Замовник може застосовувати процедуру торгів з обмеженою участю у разі потреби у попередній перевірці кваліфікації учасників шляхом проведення кваліфікаційного відбору та у разі, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму, еквівалентну:

  • 133 000 євро – для товарів і послуг;
  • 5 150 тис. євро – для робіт (лист Мінекономіки від 21.12.19 р. № 3304-04/55553-06).

Із 20 жовтня набувають чинності зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.17 р. № 1467 (далі – Умови). Зокрема, ліцензіат – виробник електроенергії має право звернутися до НКРЕКП із заявою про зупинення дії ліцензії повністю або частково (за формою додатка 5) та із заявою про відновлення дії ліцензії повністю або частково (за формою додатка 6). Ліцензіати повинні подати до 20 січня 2021 року НКРЕКП інформацію про підтвердження відсутності контролю за діяльністю суб’єкта господарювання резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, за формою додатка 3 до цих Умов (постанова НКРЕКП від 19.08.20 р. № 1571).

До 31 жовтня на всій території України діє:

  • карантин, установлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – COVID-19);
  • режим надзвичайної ситуації, установлений для єдиної державної системи цивільного захисту у звязку з поширенням на території України COVID-19 та з метою ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення (постанова КМУ від 26.08.20 р. № 760).

До 31 жовтня з метою недопущення руйнування автодоріг:

  • Держтрансбезпека, ДФС, Нацполіція за участю СБУ – повинні забезпечити роботу спільних мобільних груп з виявлення порушення правил проїзду транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні;
  • Держтрансбезпека, Укравтодор, Нацполіція, облдержадміністрації за участю органів місцевого самоврядування – посилити габаритно-ваговий контроль;
  • Укравтодор, облдержадміністрації разом з органами місцевого самоврядування – забезпечити цілодобове функціонування пунктів габаритно-вагового контролю, розташованих на автомобільних дорогах загального користування (розпорядження КМУ від 07.09.20 р. № 1131-р).


Джерело: https://uteka.ua/

Редактор: Альона Ковальова, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок#купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

 

Читайте також: