Депутати планують обмежити розмір банківської комісії за послуги еквайрингу

Депутати планують обмежити розмір банківської комісії за послуги еквайрингу

В зв’язку з тим, що розмір комісійної винагороди за еквайрингові послуги в 7 разів перевищує встановлений розмір ставок за таку винагороду в країнах ЄС, депутати запропонували законодавчо обмежити їх розмір.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4178 від 01.10.2020 р., яким передбачається поступове зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання під час здійснення операцій за допомогою платіжних карток та довести їх до Європейського рівня.


Читайте також:

ПДВ-пільги: як заповнити уточнюючий розрахунок у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок?

Не пізніше 19 жовтня підприємцям слід сплатити ЄСВ з урахуванням підвищення мінімальної зарплати

«Карантинні зони» та розпорядок роботи в них: що нове передбачено законодавством

Податковою службою утворено територіальні органи як її відокремлені підрозділи

До 15 жовтня мають з'явитися проекти планових перевірок на 2021 рік

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Якою має бути комісія за еквайринг? 

Законопроект вносить наступні поступові обмеження до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»:

– розмір інтерчейнджу не може перевищувати:

  • з 1 січня 2021 року – 1 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 року – 0,65 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,3 відсотка від суми транзакції.

– загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингу (включаючи інтерчейндж), що сплачують сумарно держателі електронних платіжних засобів та торговці під час здійснення розрахунків не може перевищувати:

  • з 1 січня 2021 до 30 червня 2021 року – 1,5 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 до 31 грудня 2021 року – 1 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,5 відсотка від суми транзакції.».

Довідково (за текстом законопроекту):

  • інтерчейндж – комісійна винагорода, що сплачується за кожну операцію з використанням платіжної картки, здійснену прямо або опосередковано (через третю особу) між банком – еквайром та банком – емітентом такої картки. Інтерчейндж включає в себе будь-які платежі, знижки, пільги чи інші форми винагороди, що отримують емітент та/або еквайр від здійснення операції за допомогою платіжної картки;
  • комісійна винагорода за послуги еквайрингу – комісійна винагорода, що сплачується за послуги технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі. Комісійна винагорода за послуги еквайрингу включає в себе інтерчейндж.

При цьому, інформація щодо розміру інтерчейнджу та розміру комісійної винагороди за послуги еквайрингу повинна буде постійно розміщуватися еквайром на власному веб-сайті в мережі Інтернет.

Разом з цим, банк самостійно встановлюватиме процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги, крім тих, які встановлені чинним законодавством.

А що, як банк завищить розмір комісії?

Законопроектом передбачається відповідальність за порушення граничних розмірів інтерчейнджу та комісійної винагороди за послуги еквайрингу або оприлюднення інформації щодо їх розміру:

  • за порушення вимог щодо граничного (максимального) розміру інтерчейнджу та/або комісійної винагороди за послуги еквайрингу, НБУ застосовує до еквайра штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на дату виявлення порушення, за кожний факт такого порушення;
  • за порушення вимог щодо оприлюднення інформації щодо розміру інтерчейнджу та/або розміру комісійної винагороди за послуги еквайрингу, НБУ застосовує до еквайра штраф у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на дату виявлення такого порушення.

 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Редактор: Альона Панченко, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок#купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: