Уряд вніс зміни до порядку роботи СЕА ПДВ

Уряд вніс зміни до порядку роботи СЕА ПДВ

Ключові слова: поповнення рахунку, перерахунок суми, відповідність до ПКУ

КМУ постановою від 28.10.2020 р. №1024  затвердив зміни до порядку роботи СЕА ПДВ. Постанову опубліковано в "Урядовому кур'єрі" від 04.11.2020 №214, відповідно зміни в роботі СЕА ПДВ почали діяти з 4 листопада.  


Читати також:

ДПС спроcтила та прискорила процес зняття з обліку ФОПів

Депутати підтримали Закон щодо дистанційної роботи

3 листопада більшість П(С)БО стали національними

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Перерахунок суми (∑Накл) при скасуванні анулювання реєстрації ПДВ

За новим п. 7-1 Порядку, ДПС протягом трьох робочих днів, що настають за днем внесення до реєстру платників податку змін щодо скасування (відміни) анулювання реєстрації платника податку за рішенням контролюючого органу або рішенням суду, яке набрало законної сили, здійснює перерахунок суми (∑Накл) такого платника за звітний період анулювання, яке скасоване (відмінене).

Такий перерахунок здійснюється ДПС шляхом перерахунку суми (∑Накл) окремо за кожним її показником.

При цьому перерахунок суми (∑Накл) такого платника не здійснюється контролюючим органом у разі, коли:

  • на момент скасування рішення про анулювання реєстрації особа застосовує спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплату податку;
  • або повторна реєстрація (наступна за відміненою) платником податку такої особи є анульованою з підстав, передбачених п. 184.1 ПКУ.

Ці зміни внесено через появу нової редакції відповідно до п. 200-1.3 ПКУ завдяки Закону №466.
 

∑ПопРах

Абз. 6 п. 9 Порядку викладено в новій редакції. Тепер під час розрахунку показника (∑ПопРах) також враховується сума коштів, вилучених контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ за задекларованими до сплати податковими зобов’язаннями за періоди, починаючи з 1 липня 2015 р., визначеними платником податків у декларації або уточнюючому розрахунку.
 

∑Перевищ  

Встановлено, що загальна сума перевищення (ΣПеревищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком.  

Також уточнено, що платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим п. 9-1 Порядку, не тільки податкові накладні, але й розрахунки коригування за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку у поданих деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН (SПеревищ).
 

Поповнення рахунку СЕА ПДВ коштами

У разі недостатності коштів на електронному рахунку платника податку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник податку у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з поточного рахунка (прибрано уточнення «власного»). Також у тексті Порядку абревіатуру ДФС замінено абревіатурою ДПС.   
 

Як бачимо, цього разу зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ не глобальні, а здебільшого косметичні. По суті, цей документ приводиться у відповідність до ПКУ. До першої очевидної зміни належить заміна ДФС на ДПС. Далі йдуть зміни, спричинені Законом №466, до п. 200-1.3 ПКУ.

До змін, які є новими, можна віднести уточнення щодо показника  ΣПеревищ. І раніше, згідно п. 200-1.3 ПКУ було відомо, що цей показник розраховується з 1 липня 2015 року. Проте зараз в Порядку буде чітко зазначено, що здійснюється такий розрахунок  наростаючим підсумком і сума його буде відома за кожний звітний (податковий) період (тобто, щомісячно).

 

Джерело: Дебет-Кредит

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: