Електронна трудова книжка. Відповіді на запитання

Електронна трудова книжка. Відповіді на запитання
Ключові слова: перехідний період, оформлення, кібербезпека
 

Як ви знаєте 10 березня було опубліковано підписаний президентом закон електронні трудові книжки, ухвалений ВРУ 05.02.2021р. Що і викликало ряд питань, на які ви сьогодні отримаєте відповіді. 

Що змінить Закон про електронні трудові книжки?

Документ набуде чинності в червні, тобто з 10.06.21 роботодавці мають подбати про подачу даних про трудову діяльність працівників до Реєстру застрахованих осіб.

Зміни передбачають перехідний період, коли буде можливе використання трудової книжки як в паперовому вигляді, так і в електронному.

Що спонукало прийняти цей законопроєкт?

Наслідком введення подібних законодавчих змін є вектор направлений на цифровізацію нашої держави. До головних причин можна віднести перспективу автоматичного призначення пенсії, а прагнення зменшити витрат роботодавців на ведення документообігу у паперовому вигляді, полегшення доступу до даних про набутий стаж працівників щодо призначення виплат.

Якщо ви прагнете позбавитись від паперу та перейти на електронний документообіг, напишіть нам у чат-бот в Telegram чи Messenger, ми надамо всю необхідну інформацію.

Які дані зберігатимуться в електронній трудовій книжці? 

Електронний аналог паперової «трудової» буде містити абсолютно всі дані про стаж, що наявні в паперовій книжці.

Як її оформити та хто має це робити?

Інформацію про трудову діяльність може вносити і,застрахована особа, і роботодавець. Для цього потрібно відскановані чи оцифровані копії трудової завантажити до реєстру через портал електронних послуг ПФУ з обов’язковим накладанням КЕП.

Коли всі данні щодо трудової діяльності працівника буде внесено, роботодавець має передати оригінал трудової книжки власникові під підпис.

Коли електронні трудові книжки будуть діяти для всіх?

Закон передбачає набуття чинності через три місяці після дати опублікування, тобто в червні.

Що передбачає 5-річний перехідний період? 

Всю відсутню інформацію про трудову діяльність працівників ПФУ має включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Це має забезпечити формування державної політики щодо соціального захисту населення.

Паперова трудова буде видана працівнику як офіційний документ.

До речі, роботодавець зобов’язаний вносити данні у паперову "трудову", окрім електронного обліку трудової діяльності, на вимогу працівника.

Як вплине електронна трудова книжка на процес виходу на пенсію?

Вона надасть можливість автоматично призначати пенсію працівнику. Тобто, не потрібно буде для цього звертатись до управління ПФУ та збирати документи за всю трудову діяльність.

Проте така особа матиме право вибору для покращення запропонованого розрахункового розміру. В цьому випадку особа може:

  1. Надати відомості щодо отримуваної заробітної плати за період до 2000 року.
  2. Відтермінувати вихід на пенсію, щоб отримати підвищення у розмірі 0,5 – 0,75% за кожний місяць роботи.
  3. Використати право на призначення пенсії.

Як переглянути свою електронну "трудову"?

Переглянути дані про свій трудовий чи страховий стаж можна на вебпорталі ПФУ.

Якщо ж у вас залишаються питання, ви можете подати звернення, відповідь на яке ви отримаєте у встановлений законом термін.  Чи звернутись до будь-якого сервісного центру.

Крім того, ви можете завантажити у Google Play додаток «ПФУ» для Андроїд пристроїв, де ви можете зручно комунікувати з Пенсійним фондом.

Чи будуть дані працівників в безпеці з електронними трудовими книжками?

Вся інформація зберігатиметься в Реєстрі застрахованих осіб, що має належний кіберзахист, що завадить шахраям скористатися даними працівників.

 

Джерело: Бухгалтер 911

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: