Про звільнення працівника-пенсіонера за ініціативою роботодавця

Про звільнення працівника-пенсіонера за ініціативою роботодавця

Державна служба України з питань праці в Одеській області надала роз’яснення, що особи, які досягають пенсійного віку (відповідно до Закону №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), та особи, які через півтора року досягнуть його, відповідно чинного законодавства вважаються громадянами похилого віку (ст. 10 Закону № 3721 «Про основні засади соціального захисту громадян похилого віку»).

Варто зазначити наступні норми:

  • ст. 1 Закону № 1058 визначає пенсіонерів особами, які отримують пенсію, довічну пенсію;
  • ст. 24 Конституції передбачає рівність прав і свобод, незалежно від будь-яких обставин, зокрема й відносно віку;
  • Закон № 3721 забезпечує надання гарантій соціального захисту пенсіонерів.

Стаття 11 Закону «Про захист громадян похилого віку» забороняє відмовляти у прийнятті на роботу чи звільняти працівників за ініціативою власника у зв’язку з досягнення ним пенсійного віку. Особи, які порушують зазначені гарантії притягуються до відповідальності відповідно чинному законодавству.

Звернемось до Кодексу законів про працю, основного законодавчого акту України, що регулює питання захисту трудових прав громадян.

Стаття 2-1 КЗпП визначає, що дискримінація працівників за віком заборонена:

Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема, порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси ….віку…

Крім того КЗпП не передбачає особливих умов звільнення працівника, який досяг пенсійного віку. 

А отже, КЗпП не дозволяє звільняти працівників на підставі досягнення ними пенсійного віку, але ніяк не може заборонити звільняти таких працівників на загальних підставах.
 

У яких випадках роботодавець може звільнити працівника пенсіонера?

Роботодавець може звільнити особу, що досягла пенсійного віку за власною ініціативою, відповідно до КЗпП:

  •  ст. 40 «Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу»;
  • ст. 41 «Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов». 

В зазначених статтях міститься перелік усіх підстав, за якими працівник може бути звільнений з ініціативи роботодавця.
 

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 64 ГКУ підприємства можуть самостійно визначати свою оргструктуру, встановлювати чисельність працівників та штатний розпис. А тому, внесення змін в організацію виробництва та праці, зокрема ліквідація, реорганізація, скорочення чисельності або штату працівників визначаються як самостійні причини звільнення (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).


Також така категорія працівників може бути звільнена 

  • за невідповідність працівника виконуваній роботі, через недостатню кваліфікацію або стан здоров’я, що перешкоджає продовженню цієї роботи; 
  • за систематичне невиконання працівником покладених на нього обов’язків, без поважних причин;
  • за прогул тощо.

Звільнювати таких працівників за будь-яких інших підстав заборонено.


Якщо ж працівник-пенсіонер не бажає більше працювати, він може ініціювати припинення трудового договору. Таке розірвання трудового договору регулює ст. 38 КЗпП.

 

За матеріалами: Головне Управлiння Держпрацi в Одеськiй областi

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: