Зарплатний аванс: оподаткування

Зарплатний аванс: оподаткування

Як правило, аванс не включає премії, доплати, надбавки, та інші виплати. Їх нараховують наприкінці місяця, а виплачують відповідно у строки, установлені для виплати зарплати за другу половину місяця.

Під час кожної виплати заробітної плати (у т. ч. авансу) роботодавець зобов’язаний сплатити ПДФО, військовий збір та ЄСВ (лист ДФС від 28.09.2015 № 20527/6/99-99-17-02-01-15).

Виплачують аванс та сплачують нарахований ЄСВ, утриманий військовий збір і ПДФО на підставі розрахунків, але без нарахування відповідних сум на момент такої виплати. Зарплату, ЄСВ, ПДФО та військовий збір нараховують наприкінці місяця після подання до бухгалтерії табеля обліку робочого часу.

До суми авансу податкову соціальну пільгу (ПСП) не застосовують. Позаяк ПСП згідно з підпунктом 169.2.1 Податкового кодексу України (ПК) застосовують до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді зарплати. Адже під час нарахування зарплати за першу половину місяця неможливо порівняти суму доходу з граничною сумою, яка надає право на застосування ПСП. Саме тому податкову пільгу застосовують до остаточної суми зарплати, а не до авансу.

Під час виплати авансу не потрібно дотримуватися вимоги про сплату ЄСВ з розміру мінзарплати. Для виконання такої вимоги потрібно знати розмір бази нарахування за місяць. Тому стежити за цим доведеться під час нарахування зарплати за місяць.

Перераховують ПДФО та військовий збір під час виплати оподатковуваного доходу двома платіжними документами (адже коди надходжень різні, а відповідно, й рахунки, на які їх зараховують). Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету (пп. 168.1.2 ПК). У випадку, якщо зарплату виплачують у натуральній формі або з каси підприємства, податки сплачують протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такої виплати (пп. 168.1.4 ПК).

Нарахований ЄСВ роботодавець сплачує під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) одночасно з видачею зазначених сум (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі — Закон № 2464).

Якщо аванс установлено в розмірі, що підлягає видачі на руки, необхідно визначити умовну суму авансу, із якої буде утримано ПДФО та військовий збір. Для цього розмір авансу «на руки» потрібно помножити на коефіцієнт 1,242236.

Тобто якщо працівникові мають виплатити аванс у розмірі 4000 грн, то нарахувати потрібно 4968,94 грн (4000 грн × 1,242236). Це умовна сума, яку не відображають ані в бухгалтерському, ні в податковому обліку. Вона потрібна лише для виплати авансу банком.

Автор: Чигир Ірина експерт MCFR: Головбух

Джерело: golovbukh.ua

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: