ВРУ прийняла закон про банки

ВРУ прийняла закон про банки

На позачерговому засіданні ВРУ було прийнято Законопроєкт від 30.03.2020р. №2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності».

Про прийнятий за основу законопроєкт №2571-д ми писали у нашому матеріалі.

НБУ з цього приводу зазначив, що це невідворотній процес виведення банків з ринку.


Читати також:

Для перевипуску карти тепер не потрібно йти в банк - НБУ

Новий закон про фінмоніторинг: запитання-відповіді

Фінансовий моніторинг в Україні по-новому: чого очікувати?

Важливі зміни та події у травні

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Про що йдеться у законі?

1) Закон гарантує невідворотність виведення банку з ринку.

Відтепер, у випадку, якщо суд скасує рішення НБУ про виведення банку з ринку, процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не припиняється, продаж активів і розрахунки з кредиторами банку триватимуть. 

2) Закон змінює процедуру оскарження рішень НБУ, КМУ, Мінфіну та ФГВФО у процесі виведення банків з ринку.

Суди не повинні перебирати на себе функції НБУ. Вони мають розглядати рішення на відповідність законодавству, однак не повинні піддавати сумніву розрахунки, оцінки та висновки регуляторів, зроблені в межах їх дискреційних повноважень, та їх технічні судження.

3) Законом чітко визначено передумови та процедура отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій та їх форма.

Для того, щоб встановити гарантію справедливого та неупередженого розгляду питання про визначення розміру шкоди, основну роль у цьому питанні відіграватиме спеціальний суб’єкт – «міжнародно визнана аудиторська фірма».

4) Закон вдосконалює процедуру прийняття рішень НБУ.

Змінюється низка норм, зокрема щодо «професійного судження» та процедурних прав. Зокрема, закон дозволить виявляти проблемність банків на більш ранніх стадіях, а, значить, зберігати активи неплатоспроможних банків і виводити банки з ринку з найменшими втратами.

5) У держави відтепер більше опцій, якими способами здійснювати націоналізацію банків за потреби (включаючи інструменти зі створення перехідного банку чи передавання частини портфеля зобов’язань і активів приймаючому банку).

Також закон визначає практичні кроки, які держава має робити під час та після націоналізації. Відтепер цей процес стане значно ефективнішим задля того, щоб такий банк міг розпочати свою роботу миттєво.

На думку НБУ прийнятий закон встановлює чіткі інституційні і процедурні механізми в процесі виведення банків з ринку. Цей закон стане інструментом посилення стійкості банківської системи до криз та відновлення фінансової стабільності в разі настання кризи.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі остаточно прийнятий текст закону відсутній.

Станом на 14.05.2020р. на сайті ВРУ зареєстрована постанова (законопроєкт №2571-д-П) щодо скасування прийнятого закону, яка блокує його підписання.

 

Джерело: medoc.ua

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Читайте також: