Реєстрація ФОП для психолога. Про КВЕД, РРО та групу єдиного податку

Реєстрація ФОП для психолога. Про КВЕД, РРО та групу єдиного податку

Група ЄП

Спершу варто визначитися з групою єдиного податку, на якій ви плануєте працювати.

В такому випадку ви можете обирати ІІ або ж ІІІ групу.
 

ІІ група

На ІІ групі єдиного податку вам потрібно буде сплачувати кожного місяця — 20% від мінімальної заробітної плати. У 2021 році єдиний податок для ІІ групи складає 1200 грн. Також вам потрібно буде подавати звітність з Єдиного податку. 

Обмеження на ІІ групі

Проте варто пам’ятати, що на ІІ групі є обмеження щодо доходу. Якщо перевищити ліміт у 5 млн 4 тис. грн на рік, вам потрібно буде перейти на ІІІ групу або ж на загальну систему оподаткування.

На ІІ групі у вас буде можливість надавати послуги фізичним особам та платникам ЄП (ФОПам та юрособам). Але для компаній, що працюють на загальній системі оподаткування надавати послуги ви не зможете.
 

ІІІ група

Якщо ви націлюєтесь саме на загальносистемників чи прогнозуєте дохід понад 5 млн 4 тис. грн на рік, то вам варто обрати ІІІ групу.

У такому випадку ви будете сплачувати 5% від вашого доходу. Податок потрібно буде платити, тільки якщо дохід був за звітний період. 

Але Декларацію вже потрібно буде подавати кожен квартал. 

У ІІІ групи також є обмеження щодо суми доходу, воно складає 7 млн 2 тис. грн на рік.
 

Сплата ЄСВ

На ІІ та ІІІ групах суб’єкти господарювання зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок. Мінімальний розмір ЄСВ в Україні складає 22% від розміру мінімальної заробітної плати. 

У 2021 році мінімальний платіж з ЄСВ складає:

  • у період з січня по листопад включно – 1320 грн (22% від 6000 грн), або 3960 грн для сплати за квартал;
  • у грудні – 1430 грн (22% від 6500 грн).

Подавати звіт з єдиного внеску (Додаток 1) потрібно буде раз на рік (до 9 лютого).

 

 

Обираємо КВЕД 

Для психолога потрібно обрати вид економічної діяльності, що визначатиме чим саме ви вправі займатись. Для практикуючого психолога варто обрати КВЕД 86.90, він передбачає діяльність як психологів, так і психоаналітиків. 

Крім того, не завадить зареєструвати КВЕД 63.99 «Надання інших інформаційних послуг».

В залежності від специфіки вашої діяльності, варто визначити які види економічної діяльності варто зареєструвати додатково. Наприклад, 82.30 «Організування конгресів і торговельних виставок», якщо ви плануєте проводити такі заходи.

 

 

РРО для психолога

Перш за все потрібно розуміти, що застосовувати РРО мають усі ФОПи, які перевищили ліміт у 1 млн 320 тис. грн. Отже, після перевищення ліміту вам потрібно буде видавати клієнтам фіскальні чеки та проводити операції через РРО чи ПРРО.
 

Чи можна працювати без РРО? Так, можна. 

1. Не потрібно використовувати реєстратори, коли ви використовуєте безготівкові розрахунки. 

До таких розрахунків ДПС відносить:

  • оплату з рахунку на рахунок;
  • оплату, яку покупець вносить через банк чи готівкою через касу банку на рахунок ФОПа;
  • оплату, що внесли через ПТКС.
     

2. Також не потрібно використовувати РРО для розрахунків за послуги, якщо ФОП отримує від клієнтів кошти через банківські системи дистанційного обслуговування чи сервіси переказу грошей: Приват24, Fondy, Portmone, LiqPay тощо (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Хоча у таких випадках законодавство і не вимагає застосовувати РРО, але податківці все ж таки радять реєструвати касу. 

Що зміниться у 2022 році?

З 2022 року ліміти скасують і всі ФОПи повинні будуть використовувати РРО. Але для суб’єктів господарювання, що отримують оплати безготівково, нічого не зміниться. Вони й надалі матимуть можливість працювати без реєстраторів розрахункових операцій.
 

Медичні послуги чи консультаційні обрати?

Варто зазначити, що використовувати РРО, незалежно від ліміту доходів, мають підприємці, які надають платні послуги у сфері охорони здоров'я. 

Але деякі психологи надають послуги у сфері психології, що не вважаються медичними послугами.

Отже, якщо ви надаєте послуги лише консультаційного чи консультаційно-освітнього характеру (через інтернет чи особисто) ви можете не використовувати РРО до 2022 року. 

 

 

Маєте використовувати РРО? Як бути?

Якщо отримувати кошти від клієнтів на розрахунковий рахунок немає змоги, а реєструвати ФОПа під консультаційні послуги на 2 місяці ви не вважаєте доцільним (з січня 2022 року усі ФОПи повинні використовувати РРО), то застосовувати реєстратор розрахункових операцій все ж таки доведеться.

Але вихід є! Обирайте програмний РРО!

ПРРО СОТА Каса чи Cashalot повністю задовольнить ваші потреби. 

Адже вони мають навіть ширший функціонал аніж класичні реєстратори. І вам не доведеться витрачатись на апарат РРО та сплачувати щомісячну абонплату за обслуговування. До того ж навіщо з собою носити зайву «залізяку».  

Який програмний РРО краще обрати читайте у нашому матеріалі за посиланням:
https://intelserv.net.ua/blog/material/id/322.

Або ж пишіть нам у чат-бот за посиланням, ми відповімо на всі ваші запитання. 

 

Джерело: OstApp.Journal

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст групи компаній Інтелектуальний сервіс

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: