Оплата праці під час карантину: строки виплати заробітної плати та доплати за переліком посад

Оплата праці під час карантину: строки виплати заробітної плати та доплати за переліком посад

Нагадаємо: державні гарантії та трудові відносини регулюються Конституцією УкраїниКодексом законів про працю України (далі – КЗпП), іншими законами та нормативно-правовими актами України.

Згідно з ст. 94 КЗпП заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.


Читати також:

З 1 липня - мінімальна зарплата 5238 грн: нова законодавча ініціатива

Як нараховувати ЄСВ у разі встановлення неповного робочого часу?

Закон № 466: ТОП-10 для ФОП (єдиний податок, загальна система)

Верховний суд вкотре підтвердив, що рахунок — не первинний документ

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Ст. 115 КЗпП визначено, що зарплата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілки чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Строки виплати встановлені не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16-ти календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, зарплата виплачується напередодні.

У свою чергу, заборгованість із виплати зарплати – сума своєчасно невиплаченої зарплати всім категоріям працівників. Це – штатні працівники, особи, які не перебувають в обліковому складі підприємства – сумісники і особти, що працюють за договорами, а також звільнені працівники. Заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов’язкових утримань, строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена. За порушення встановлених строків виплати зарплати більш як за один місяць передбачена фінансова, кримінальна та адміністративна відповідальність.

У разі затримки виплати зарплати рекомендуємо, по-перше, написати заяву на ім’я керівника про виплату заборгованої суми зарплати. Якщо безпосередні переговори з роботодавцем не призвели до результату та зарплату не виплачено, слід звернутися із заявою до профспілки про вирішення питання виплати заробітної плати. Наступний крок – це звернення до комісії по трудових спорах. Якщо комісія по трудових спорах не створена або працівник не погоджується з рішенням комісії, робітник має право звернутися до місцевого суду про примусове стягнення заборгованості із виплати зарплати.

На будь-якому етапі працівник має можливість звернутися до Держпраці або її терорганів із скаргою на дії роботодавця. Таке звернення є підставою для здійснення позапланового заходу контролю за дотриманням законодавства про працю.

Про це повідомило ГУ Держпраці у Запорізькій області.

Отже, ніяких виключних строків виплати зарплати на карантині не передбачено.

Перегляньте також запис нашого вебінару "ISpro 2020: оплата праці в умовах особливого режиму":

 

Додаткові доплати до зарплати у зв’язку з коронавірусом, перелік посад

Додаткові, до встановлених законодавством, доплати до зарплати працівникам сфери соцзахисту населення, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома), визначено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. №  540-ІХ.

Крім того, постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 375 «Деякі питання оплати праці (грошового забезпечення) окремих категорій працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни» (далі – Постанова № 375) встановлено доплату працівникам надавачів соцпослуг державного/комунального сектору, які безпосередньо їх надають за місцем проживання/перебування їх отримувачів (вдома), у граничному розмірі до 100% зарплати.

На виконання п. 4 Постанови № 375 наказом Мінсоцполітики від 22.05.2020 р. № 321 затверджено відповідний перелік посад працівників надавачів соціальних послуг державного/комунального сектору.

Отже, тепер доплату у розмірі до 100% заробітної плати зможуть отримати:

  • Педагог соціальний / фахівець із соціальної роботи;
  • Фахівець із соціальної допомоги вдома;
  • Соціальний працівник;
  • Соціальний робітник;
  • Фахівець з фізичної реабілітації;
  • Практичний психолог / психолог.

 

Персональний перелік працівників, яким встановлюється відповідна доплата, визначається керівником закладу, установи сфери соцзахисту. Доплата здійснюється за рахунок та в межах видатків місцевих бюджетів, передбачених за відповідними бюджетними програмами головних розпорядників бюджетних коштів.

Нагадуємо, що до цього часу у роботодавця також була можливість надавати фінансову підтримку працівникам соцсфери. Так, згідно з спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» працівникам можуть встановлюватися граничні надбавки у розмірі 50%  посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі. Крім того, працівникам можна встановлювати доплати у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки) за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

Про це повідомило Мінсоцполітики.

 

За матеріалами medoc.uaМінсоцполітики та  ГУ Держпраці у Запорізькій області

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: