19 січня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IV квартал 2020 року

19 січня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IV квартал 2020 року
Ключові слова: рахунки, категорії платників, нарахування, зазначені строки
 

Нові рахунки для сплати

Сплачувати ЄСВ ФОП мають на нові рахунки, які були відкриті з 1 січня 2021 року. З ними можна ознайомитися тут.

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватися, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

Для зручності вибору правильного рахунку нагадуємо, що для категорії платників ЄСВ – ФОП та самозайнятих осіб передбачено символ 204. А при перерахунку ЄСВ символ рахунку (цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номеру рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ.


Читати також:
Коли фізособам-«єдинникам» вперше подавати єдину звітність?
Тепер обслуговування споживачів має бути лише українською мовою
Реєструйтесь до електронної черги для отримання КЕП
Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Розмір ЄСВ за IV квартал – 3300 грн

За Законом про Держбюджет на 2020 рік  з 1 вересня розмір мінімальної зарплати збільшився до 5000 грн. 

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ  з 1 вересня по 31 грудня становить 5000 х 22% = 1100 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 вересня по 31 грудня 2020 року – 75000 грн.

Тож за ІV квартал 2020 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, буде становити  3300 грн.

Зауважимо, що ФОП – платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року (тобто за 6 місяців).  Відповідно ці платники ЄСВ будуть сплачувати ЄСВ за IV квартал у сумі 2200 грн.

 

До якого числа сплачується ЄСВ за IV квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) говорить, що ФОП мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Офіційної інформації від ДПС наразі ще не має. Але за її календарем, останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за IІІ квартал є 19 січня

 

А що як ФОП не сплатить ЄСВ у зазначені строки?

Законом №540 та Законом №591 передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно.

Але податківці в своєму роз’ясненні наголошували на можливості притягнення ФОП до адмінвідповідальності за несплату ЄСВ під час карантину. Наразі адмінштраф становить від 40 до 80 нмдг (від 680 до 1360 грн).

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: